Alice Vieira de Sousa White

Alice Vieira de Sousa White

Meer wijnen & info van Vieira de Sousa

Smaak omschrijving:
Verrassend Portugeees wit! De wijn is fruitig en fris van smaak. Je proeft citrusvruchten, limoen, bloemenbloesem, sinasappel zest, jasmijn en een hintje mandarijn. De kwaliteit wordt nog eens bevestigd door de lange fris-fruitige afrdronk. Super aperitief wijn om door te schenken bij appetizers, borrelhapjes, frisse voor-, en visgerechten met eventueel Aziatische touch (niet pittig) bijvoorbeeld bij Vietnamese springrolls!
 
De familie Vieira de Sousa maakt al tientallen jaren port wijnen. Deze werden verkocht aan de bekende (top) Port huizen o.a. Churchill’s, Taylors en Cockburn. Dit veranderde met de komst Luisa en haar zus Maria, de dochters van huidig eigenaar Antonio Vieira de Sousa. Zij wisten hun vader te overtuigen om de geweldige collectie portwijnen, die de familie in de loop van tientallen jaren had opgebouwd, onder eigen naam op de markt te brengen. In 2009 werden de eerste Vieira de Sousa wijnen gepresenteerd. Maria is verantwoordelijk voor de marketing en Luisa is als wijnmaakster / oenolooge verantwoordelijk voor zowel de wijngaarden als het maken van de witte-, rode- en Port wijnen.

De druiven voor de rode- en witte wijnen zijn net als voor de Port wijnen afkomstig van eigen wijngaarden. De wijngaarden van Vieira de Sousa staan vol met oude wijnstokken en liggen op bijzondere locaties (terroirs). Oude wijnstokken in combinatie met wijngaarden op top locaties geeft een van nature lagere opbrengst per wijnstok. Dit zorgt voor druiven van top kwaliteit. Bovendien staat de Douro vol met super interessante, streekeigen druivenrassen zoals: Viosinho, Rabigato, Gouvei (witte druiven) en Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga- & Franca Nacional en Tinta Barroca (blauwe druiven).

Tel daarbij het ontegenzeggelijk talent van Luisa als wijnmaakster en je krijgt wijnen die bol staan van het fruit, finesse, verfijning, met een opvallende frisheid in relatie tot het hete klimaat van de Douo. Het geheim van de frisheid? Topwijngaarden, oude stokken en unieke druivenrassen die zich thuisvolen in het hete klimaat van de Douro streek, lage opbrengsten en heel goed wijnmaken!

Over Alice Vieira de Sousa White
Alice Vieira de Sousa was de tante van Luisa & Maria. Naast de zorg voor de wijngaarden was zij ook schoolerares. Het label is geinspireerd op haar werk als lerares en haar voornaam.

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van een van de vier Quintas (boerderijen) die de familie in bezit heeft. Deze ligt binnen het Douro gebied op het Celeiros plateau. Een koeler gebied, waar de wijngaarden aangeplant zijn op leisteen bodems. De druivensoorten die voor deze wijn gebruikt worden zijn typische witte Douro druivenrassen Viosinho, Rabigato and Gouveio (Godello). Ieder druivenras verleend zijn eigen karakter aan de wijn: Frisheid, fruitigheid en structuur (body).

De druiven worden met de hand geplukt, en koel vergist in roestvrijstalen vaten om niets van het delicate karakter verloren te laten gaan. Na de vergisting van de druiven wordt de blend (mix van de drie druivenrassen) gemaakt en rust de wijn tot aan het moment van botteling op de gistresten om aan finesse, rondeur en smaakcomplexiteit te winnen.
Artikelnummer 859500
Soort Witte wijn
Land Portugal
Gebied Douro
Wijnhuis Vieira de Sousa
Smaaktype Fris, elegant
Vegan Nee
Druif 1 Viosinho
Druif 2 Rabigato
Druif 3 Gouveio
% Druif 1 34
% Druif 2 33
% Druif 3 33
Houtgebruik Nee
Jaartal 2018
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Ja
Loading...