Bodegas Teso La Monja | Toro | Spanje

Bodegas Teso La Monja | Toro | Spanje

 

Naast Sierra de Cantabria in Rioja bezit de familie in het wijngebied Toro bodega Tesa la Monja. De Egurens zijn geen onbekenden in dit gebied, na eerst bodega Numantha - Termes te hebben opgezet werd deze een paar jaar later voor veel geld gekocht door LVMH, makers van o.a. Moët & Chandon Champagne. 

De familie werd snel daarna stapelverliefd op de wijngaarden van Tesa La Monja die vol staan met oude Tinto del Toro wijnstokken, de lokale naam voor de Tempranillo druif. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 45 tot meer dan 100 jaar. Het grootste deel van de wijngaarden zijn, in dit warme gebied, op het noorden en oosten gelegen. Deze ligging is gunstig voor de rijping van de druiven, wat voor elegante, frisse en minerale Toro wijnen zorgt. 

Wat maakt de wijnen van Tessa La Monja zo goed? Er zijn verschillende factoren die hier aan bij dragen. 
- Wijngaarden op enkele van de allerbeste locaties/ terroirs van de Toro streek. 
- De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog en daarnaast is er zeer veel aandacht voor het onderhouden van de wijngaarden. De beste wijnen worden gemaakt van de beste druiven. 
- Voortdurend selecteren om de beste en hoogste kwaliteit te verkrijgen: In de wijngaard, tijdens het plukken en binnenkomst van de druiven op de bodega, selectie en kwalificatie (crianza, reserva etc.) van de wijnen na vinificatie en verdere rijping. 
- Zeer hygiënisch/ schoon werken in de wijnkelder. Dit betekent: Super schone vloeren; rijpingsvaten, vergistingstanks en voortdurend schoonmaken en poetsen. 
-Wijnmaken/ vinificatie per wijngaard. Van de meest bijzondere wijngaarden worden de druiven in gescheiden tanks gevinifieerd. Dit wordt gedaan om het karakter van de wijngaard zo goed mogelijk in de wijn te vangen. 

Pers
Robert Parker Wine Advocate over Tesa la Monja
"Teso la Monja is a rather large winery and vineyard space in Toro (321 acres of primarily north-facing vineyards) planted in sandy soils with gravel and underlying clay. The vineyards are old, dating from 1880-1940. The two wines I tasted that qualified as values are both outstanding". Robert Parker is een van 's werelds meest invloedrijke wijnschrijvers. 

 

Loading...