Bosco del Merlo Verduzzo Passito 'Soandre'

Bosco del Merlo Verduzzo Passito 'Soandre'

Meer wijnen & info van Bosco del Merlo

Smaak omschrijving:
Een bijzondere dessertwijn die zeer elegant, verfijnd van smaak is. In de smaak vallen aroma's van gedroogde appel, vijg, camille thee, bijenwas, geconfijt citrusfruit en zeer subtiel vanille te ontdekken. Een dessertwijn om te schenken bij zachte witte kazen, lichte (blauw) schimmelkazen en fruitdesserts fruit. Ideale wijn-dessert combi, bij restaurant Fris in Haarlem: Kokospannacotta, citrus, rood, fruit, pistache en koekrumble.
 
Bosco del Merlo is de trots en het parade paardje van de familie Paladin. Kosten nog moeite worden er gespaard om betaalbare top wijnen te maken.

Bosco del Merlo ligt in het Oostelijk deel van de Italiaanse streek Veneto op de grens met de wijnstreek Friuli op een uur rijden, in Noord Oostelijke richting, van de stad Venetië. De naam Bosco del Merlo betekent letterlijk het 'bos van de zwarte vogels' een oude naam uit de tijd dat het gebied grotendeels bedekt was met eikenbossen. De combinatie van Mediterrane en landklimaat invloeden, afkomstig van de nabijgelegen Adriatische zee en Alpen en een bodem die uit een ideale mix van klei en kalk bestaat, bieden perfecte omstandigheden om kwaliteitsdruiven te verbouwen.
De eerste wijngaarden werden in 1978 aangeplant. Vanaf het begin is er samengewerkt met de universiteiten van Milaan & Padua en Franco Bernabei en Leonardo Valenti, twee gerenommeerde wijngaard- en wijnmaak adviseurs.

In het streven naar kwaliteit zijn de wijngaarden nauwgezet in kaart gebracht, o.a. door gebruik te maken van satelliet techniek om vast te stellen wat de beste locaties zijn voor de verschillende druivenrassen. De wijngaarden worden continue gemonitord met weerstations en zorgvuldig bewerkt. Dit alles wordt gedaan vanuit de filosofie dat ten minste 90% van kwaliteit van een wijn in de wijngaard wordt bepaald. Het uiteindelijke doel van al dit onderzoek en werk is om druiven van de allerbeste kwaliteit te oogsten. Want met druiven van top kwaliteit is het gemakkelijk om wijnen van hoge kwaliteit te maken.

Samenwerking met de universiteiten van Padua en Milaan blijft doorgaan. Op dit moment vindt er doorlopend onderzoek plaats op het gebied van duurzaamheid, vinificatie (wijnmaken) en klimaat verandering.

Over deze wijn:

De naam
Soandre is de naam van een prinses in de Cadore legende, die transformeert in een kristal heldere beek in de naam van de liefde.

Viti en Vini
Voor deze wijn worden de druiven in twee verschillende stadia van rijpheid geplukt. De eerste partij druiven worden in september geplukt op het moment dat ze nét rijp zijn. Deze druiven worden tot december te in een speciale ruimte te drogen gelegd. In de daarop volgende weken, vindt er een natuurlijke concentratie plaats van suikers, zuren aroma's en smaakstoffen. En een deel van de druiven blijft in de wijngaard hangen om verder te rijpen. Hierdoor worden de druiven super rijp en vindt er een natuurlijke concentratie plaats van suikers, zuren aroma's en smaakstoffen. Het druivensap voor beide partijen druiven wordt vergist in eikenhouten vaten (barriques 225 l.)
Na vergisting rijpt de wijn 10 maande op eikenhouten en wordt daarna geblend en gebotteld.
Artikelnummer 840911
Soort Dessertwijn
Land Italië
Gebied Veneto
Plaats Lison Pramaggiore
Wijnhuis Bosco del Merlo
Smaaktype licht zoet, fruitig
Vegan Nee
Druif 1 Verduzzo
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2017
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...