Chassagne-Montrachet 'Les Pierres' Sylvain Langoureau

Chassagne-Montrachet 'Les Pierres' Sylvain Langoureau

Meer wijnen & info van Domaine Sylvain Langoureau

Smaak omschrijving:
Een heerlijke elegante en toegankelijke wijn uit het het beroemde Bourgogne gebied Chassagne-Montrachet. Heerlijk rijp fruit: gele appel (golden delicious), perzik en een subtiel hintje abrikoos en een heerlijke vettige toets van de hout en sur lie rijping. De afdronk is lang, zacht en vol.
 
Mooie wijn komt soms uit onverwachte hoek. Uit een onooglijk gebouw, bijvoorbeeld. De jonge Sylvain Langoureau heeft niet meer nodig dan een soort moderne garage en een vatenkelder. In de garage staan de tanks waarin hij de rode wijnen maakt; in de kelder staan de vaten voor de vergisting en rijping van de witte wijnen en de vaten waarin de rode wijnen rusten en rijpen. Sylvain is daarmee een goed voorbeeld van de stelling dat wijn vooral in de wijngaard gemaakt wordt, want daar gaat al zijn energie en liefde naar toe. Al het werk in de wijngaard gebeurt met de hand en hij houdt de opbrengst van de wijnstokken laag.

Domaine Sylvain Langoureau is gevestigd in Gamay – een gehuchtje in de Bourgogne, tussen Saint-Aubin en Puligny-Montrachet – en heeft verschillende kleine wijngaarden in St.-Aubin, Meursault, Puligny en Chassagne. In totaal bezit hij ruim 8 hectare. Er staat voornamelijk chardonnay aangeplant, naast pinot noir en aligoté.
De serieuze en gedreven Sylvain gebruikt verschillende technieken uit de biodynamie in zijn wijngaarden. Hij laat er bijvoorbeeld gras groeien en zorgt ervoor dat de wijnstokken een goede afweer ontwikkelen. Al die inzet vind je terug in zijn wijnen. Die zijn spannend en verfijnd. Werkelijk klasse, en dat voor een bescheiden prijs.

Over de wijn
Tegen de gemeentegrens met Puligny-Montrachet, net iets ten zuidoosten van grand cru Bâtard-Montrachet (het nec plus ultra in Chassagne), ligt de lieu-dit Les Pierres. Sylvain Langoureau is de gelukkige eigenaar van enkele stokken in deze wijngaard en maakt er een indrukwekkende witte Chassagne van. De naam van de wijngaard verwijst naar de stenige toplaag van de bodem. Les Pierres onderscheidt zich daarmee van veel Chassagne-Montrachet village-wijngaarden, die vaak meer klei in de bodem hebben en dus wat molligere wijnen geven.
Sylvain Langoureau behoort tot de groep wijnmakers die ervan overtuigd is dat de kwaliteit van de uiteindelijke wijn niet zozeer in de kelder, als in de wijngaard ontstaat. Het grootste deel van zijn tijd en energie steekt hij dan ook in het onderhoud van zijn wijngaarden. Hij werkt waar mogelijk volgens biologische en biodynamische principes. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij werkt met bodembedekkers om de wortels van de wijnstokken te stimuleren en erosie tegen te gaan. Ook zorgt hij ervoor dat de opbrengsten zo laag mogelijk blijven voor een optimale kwaliteit fruit. Al het werk in de wijngaard, inclusief de oogst, wordt verricht met de hand.

Wijngaard
Zo grondig en uitgebreid als Sylvain in de wijngaarden te werk gaat, zo eenvoudig is zijn benadering in de kelder. De vinificatie is volledig traditioneel: de vergisting (met behulp op de druif aanwezige gisten) en rijping vinden plaats op houten vaten (pièces). Om zoveel mogelijk spanning en frisheid te behouden, is maximaal 25% van de vaten nieuw, en wordt er minder bâttonage (het doorroeren van de gisten) toegepast dan gebruikelijk.
Het is de combinatie van top-terroir, uitmuntend wijngaardmanagement en weinig opsmuk in de kelder, die zorgt voor zeer subtiele, complexe witte bourgognes met een lange levensspanne. Sylvain maakt zijn wijn met toewijding en liefde, en dat proef je.
Artikelnummer 892824
Soort Witte wijn
Land Frankrijk
Gebied Bourgogne
Plaats Chassagne-Montrachet
Wijnhuis Domaine Sylvain Langoureau
Smaaktype Elegant, gelaagd, verfijnd
Vegan Nee
Druif 1 Chardonnay
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2018
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...