Domaine de Millet is gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, in het departement Gers aan de voet van de Pyreneeën. Dit is ook de streek waar Armagnac wordt gemaakt, een distillaat, net zoals Cognac, op basis van witte wijn.
Tot begin jaren tachtig werd er op het domaine vooral Armagnac en Floc de Gascogne gemaakt. Door teruglopende vraag naar deze producten begon Laurens Dèche vanaf begin jaren tachtig met het maken van witte en na het aanplanten van Cabernet Franc en Merlot ook rode wijnen.
De Dèche familie maakt al meer dan 5 generaties wijnen in de Gascogne op hun vijftig hectare tellende landgoed. Inmiddels staat de 6e generatie aan het roer onder leiding van dochter Laurence en vader Francis Dèche.
Een wijn die aantoont dat in de Gascogne, de streek van d´Artagnan, één van de musketiers, tegenwoordig ook kwaliteitsvolle mono-cepage wijnen (van één druivensoort gemaakt) worden geproduceerd.
In tegenstelling tot veel andere chardonnay´s die afkomstig zijn uit het diepe zuiden van Frankrijk heeft deze wijn een tweede gisting ondergaan. Bij deze zgn. malo-lactische gisting wordt het scherpe appelzuur omgezet in het veel vriendelijker melkzuur. De wijn wordt hierdoor minder strak en ronder. De wijn rijpt gedurende ca. 5 maanden in barriques van nieuw eikenhout.
Pers
Vier van de maximaal vijf sterren in Perswijn nummer 7, 2015.
"Rijp en krachtig, peer en vanille, ruime toasting, karamel, verleiding, botertje". Perswijn is Nederlands oudste en meest gelezen wijnmagazine.
Tot begin jaren tachtig werd er op het domaine vooral Armagnac en Floc de Gascogne gemaakt. Door teruglopende vraag naar deze producten begon Laurens Dèche vanaf begin jaren tachtig met het maken van witte en na het aanplanten van Cabernet Franc en Merlot ook rode wijnen.
De Dèche familie maakt al meer dan 5 generaties wijnen in de Gascogne op hun vijftig hectare tellende landgoed. Inmiddels staat de 6e generatie aan het roer onder leiding van dochter Laurence en vader Francis Dèche.
Een wijn die aantoont dat in de Gascogne, de streek van d´Artagnan, één van de musketiers, tegenwoordig ook kwaliteitsvolle mono-cepage wijnen (van één druivensoort gemaakt) worden geproduceerd.
In tegenstelling tot veel andere chardonnay´s die afkomstig zijn uit het diepe zuiden van Frankrijk heeft deze wijn een tweede gisting ondergaan. Bij deze zgn. malo-lactische gisting wordt het scherpe appelzuur omgezet in het veel vriendelijker melkzuur. De wijn wordt hierdoor minder strak en ronder. De wijn rijpt gedurende ca. 5 maanden in barriques van nieuw eikenhout.
Pers
Vier van de maximaal vijf sterren in Perswijn nummer 7, 2015.
"Rijp en krachtig, peer en vanille, ruime toasting, karamel, verleiding, botertje". Perswijn is Nederlands oudste en meest gelezen wijnmagazine.
Artikelnummer | 851302 |
---|---|
Soort | Witte wijn |
Land | Frankrijk |
Gebied | Pays des Côtes de Gascogne |
Wijnhuis | Château de Millet |
Smaaktype | soepel, aromatisch met houtrijping |
Druif 1 | Chardonnay |
% Druif 1 | 100 |
Houtgebruik | Ja |
Jaartal | 2016 |
Inhoud | 0,75 |
Flessen per doos | 6 |
Kelderrestant | Nee |