Crémant de Bourgogne Gérald Talmard

Crémant de Bourgogne Gérald Talmard

Smaak omschrijving:
Frisdroog, zuiver en elegant van smaak. Met tonen van groene + gele appel en een lekker hintje perzik. Deze Crémant de Bourgogne heeft een lange, spatzuivere, 'minerale' afdronk. Perfect als aperitief, in combinatie met rauwe ham en bij schaal- + schelpdieren: oesters, mosselen etc.
 
De familie Talmard is al sinds 1645 in de wijngaarden te vinden in de dorpen Uchizy en Chardonnay, de geboortegrond van de gelijknamige druif. In 1975 besloten de broers Philibert en Paul Talmard voortaan zelf hun druiven te vinifiëren. Tot dan toe had hun grootvader Joseph de druiven verkocht in dit door coöperaties beheerste gebied. In 1997 werd het domein in twee stukken verdeeld van 17 hectare. In dat jaar deed ook de zoon van Philibert, Gérald, na zijn wijnopleiding en diverse stages in het Chablis-gebied, in de Provence en in de Loire-vallei, zijn intrede op het domein. Inmiddels heeft het domein een omvang van 28 hectare, gelijkelijk verdeeld over de dorpen Uchizy en Chardonnay. Om al deze druiven te kunnen verwerken, heeft hij in 2014 een nieuwe cuverie laten bouwen. Officieel is Philibert nu met pensioen, maar hij kan het niet laten zijn zoon af en toe bij te staan in de cuverie.

Met zo'n lange familietraditie in de wijngaarden zit wijnbouw de Talmards eigenlijk in het bloed. Aangezien ze de wijnen al decennia zelf op fles brengen, plukken ze ook zelf de vruchten van hun inspaningen in de wijngaarden. Dit in tegenstelling tot wijnboeren die hun oogst aan de handel verkopen en die per kilo of hectoliter worden betaald in plaats van voor de geleverde kwaliteit. De ranken van Talmard staan er dan ook goed onderhouden bij. In dit gebied kan een wijnrank wel tot 6 centimeter per dag groeien, dus is het zaak hem in toom te houden. Alleen op die manier steekt de stok zijn energie in het produceren van kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Bij de vinificatie van de geoogste druiven trachten de Talmards het fruit en het bloemige karakter van de Chardonnay-druif naar voren te laten komen en zo weinig mogelijk in te grijpen. Er wordt alleen met wijngaardeigen gisten gewerkt en zonder sulfiet van petrochemische oorsprong. Het druivensap wordt gevinifieerd en opgevoed in roestvrijstalen, temperatuurgestuurde cuves. Nadat de alcoholische gisting en de appel-melkzuurgisting zijn voltooid, wordt de wijn overgestoken op schone cuves. De wijn wordt zo ontdaan van de neergeslagen afgestorven gistcellen en bacteriën, die de wijn meer complexiteit hebben meegegeven. Daarna verblijft de wijn nog enkele maanden op cuve. Tenslotte wordt de wijn na een lichte filtering en klaring zonder gebruik van allergene producten op fles gebracht.

De Talmards slagen er in het pure Chardonnay-fruit en de twee verschillende terroirs in hun wijnen tot uiting te laten komen. Vanwege de bodemverschillen heeft de Mâcon-Chardonnay iets meer mineraliteit dan de Mâcon-Uchizy. De bodem in Uchizy bevat nu eenmaal wat meer klei en minder kalk dan in Chardonnay.
De Crémant de Bourgogne wordt 100% van Chardonnay-druiven gemaakt, volgens de méthode champenoise en rijpt 12 tot 18 maanden sur lattes.

Pers.
De wijnen van Talmard zijn de pers ook niet ontgaan. Er werden diverse hoge scores voor de wijnen behaald in o.a. Decanter, Revue vin De France en diverse wijnconcoursen.
Artikelnummer 856400
Soort Mousserend
Land Frankrijk
Gebied Bourgogne
Smaaktype aromatisch, fris, droog
Druif 1 Chardonnay
% Druif 1 100
Houtgebruik Nee
Jaartal 2014
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...