Diem 'Löwenstein' Grüner Veltliner Naturwein

Diem 'Löwenstein' Grüner Veltliner Naturwein

Meer wijnen & info van Weingut Diem

Smaak omschrijving:
Deze intrigerende wijn is vol, krachtig, zacht en elegant van smaak. Tonen van bloemenbloesem, hooi, bijenwas, sinaasappel- en mandarijnen (zest) en een subtiel hintje tropisch fruit. De afdronk is fris, krachtig en lang. Dit wordt natuurlijk genieten op hoog niveau bij vis-, gevogelte-, witvleesgerechten, Aziatische gerechten (kruidig én licht pittig) en zachte kazen..
 
Tip: Deze wijn bij voorkeur serveren in grote wijnglazen, zodat alle geuren en smaken het beste tot hun recht komen, of om dezelfde reden eventueel schenken uit een karaf.

Deze wijn is afkomstig uit de regio Weinviertel grenzend in het noorden aan Slowakije en in het oosten aan Hongarije. De Grüner Veltliner vormt hier het belangrijkste druivenras. De Oostenrijkse wijnwet heeft hier dan ook een appellation aan verbonden: Weinviertel DAC.
Het familiewijngoed Diem, inmiddels in handen van de 5e generatie, staat nu onder leiding van Gerald Diem. Zijn stijl van wijnmaken is klassiek te noemen. Ongetwijfeld ligt hieraan ten grondslag de stage die hij tijdens zijn wijnstudie volgde in Bordeaux.

Veel van Gerald zijn wijnen staan met hoge waarderingen vermeld in de gezaghebbende Oostenrijkse wijngids Falstaff.

Over deze natural wine Löwenstein.
Omdat er geen wettelijke definitie bestaat, wordt er nogal verschillende gedacht over wat een natuurwijn/ vin naturel nu precies is of moet zijn. De opvatting en filosofie van de wijnboer zelf speelt hierin een belangrijke rol. Kort gezegd komt het erop neer dat de wijn zo ‘natuurlijk’ mogelijk van karakter is: Vergist druivensap waarbij tijdens het wijnmaakproces niet of minimaal in het wijnmaakproces wordt ingegrepen.
Deze stijl van wijnmaken brengt risico’s met zich mee, het risico op afwijkingen in de wijn is in sterkere mate aanwezig (azijnzuur, nagellak remover, paardestal). Dit heeft enerzijds te maken met het vakmanschap van de wijnmaker/ster en anderzijds met het niet of nauwelijks toevoegen van sulfiet als anti oxidant en microbiologische stabilisator. Wij zien deze categorie wijnen als de ultieme meesterproef voor wijnmakers. Hoe beter de druiven én het vakmanschap van de man of vrouw in de kelder hoe beter en lekkerder de (natuur) wijn! En met het vakmanschap van Gerald Diem zit het wel goed!

Druiven afkomstig van de wijngaard Löwenstein onderdeel van de wijngaard Nussberg. Druiven met de hand geplukt, de hele trossen verdwijnen in de pers en het sap krijgt 18 uur de tijd om te klaren. Vervolgens wordt het sap vergist door middel van de wilde gisten. Deze zijn aanwezig op de druiven en deels aanwezig in de wijnmakerij. De vergisting duurde in totaal 12 maanden. De wijn rijpt vervolgens 6 maanden, tot aan het moment van botteling, op fijne gistsporten (lie) om aan smaakdiepgang te winnen.
Artikelnummer 857006
Soort Witte wijn
Land Oostenrijk
Plaats Weinviertel
Wijnhuis Weingut Diem
Smaaktype Elegant, krachtig, verfijnd
Biologisch Ja
Vegan Nee
Druif 1 Grüner Veltliner
% Druif 1 100
Houtgebruik Nee
Jaartal 2017
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...