Domaine Arnoux-Lachaux | Vosne-Romanée | Bourgogne | Frankrijk

Domaine Arnoux-Lachaux | Vosne-Romanée | Bourgogne | Frankrijk

Dit aan de RN 74 gelegen ‘cultdomein’ van 14,5 hectare heette voorheen Domaine Robert Arnoux. Het domein had toen al bezittingen in Nuits-Saint-Georges, Chambolle-Musigny, Vougeot en Flagey-Echézeaux. Na Robert Arnoux’ overlijden in 1995 nam zijn schoonzoon Pascal Lachaux (1962) de leiding over. Aan het begin van deze eeuw werd het bezit uitgebreid met een halve hectare Grand Cru Latricières-Chambertin, een perceel dat grenst aan Clos de la Roche. Met vier Grands Crus in het portofolio mogen ze niet ontevreden zijn. Sinds 2011 werken vader Pascal en zoon Charles (1989) samen op het domein. Vanaf 2012 is Charles verantwoordelijk voor de vinificatie en in 2013 heeft hij ook de wijngaarden onder zijn hoede gekregen.

Met de toetreding van Charles op het domein is er wel wat veranderd. Hij is er van overtuigd dat wijn in de wijngaard wordt gemaakt en richt daar dan ook zijn volle aandacht op. Hij heeft het geluk in die percelen veel oude wijnstokken aan te treffen en houdt bovendien de rendementen per hectare laag: maximaal negen trossen voor de Bourgogne, zeven tot acht trossen voor de village-wijnen en slechts zes voor de Premiers en Grands Crus. Behalve door overtollige knoppen te verwijderen, besteedt Charles ook veel aandacht aan het gras tussen de rijen. Het zaaien en maaien mag dan de arbeidskosten met 30% hebben verhoogd, het zorgt wel voor een betere drainage van de grond. Daarnaast neemt het gras een deel van het regenwater op, waardoor de wortels worden gedwongen dieper in de grond op zoek te gaan naar water en waardoor de rendementen verder worden verlaagd.

De druiventrossen worden bij binnenkomst niet altijd ontsteeld. In fruitrijke en rijpe jaren als 2014 gaat tot 100% van de trossen met stelen en al de gistkuip in. Daarnaast heeft hij het aantal pigeages voor zijn wijnen teruggebracht. Niet alleen om het fruit in de wijn te behouden, maar ook om de wijn niet meer structuur mee te geven dan gewenst. De ‘kleinere’ wijnen rijpen vervolgens in foeders van 500 liter. Dit is om het fruit te behouden en het hout niet te laten domineren. De grotere wijnen kunnen de invloed van eikenhout veel beter verteren en integreren, al gebruikt hij niet tot nauwelijks nieuw eikenhout.

Als je de stijl van de wijnen van Domaine Arnoux-Lachaux onder de loep neemt, kun je spreken van een moderne, fruitrijke, rijpe stijl met veel finesse en elegantie. Bijna altijd zijn de tannines zacht en rond. Dit alles is het resultaat van goed wijngaardmanagement, geen bovenmatige extractie en lage rendementen. Het is een kunst dat je niet kunt proeven dat de trossen deels niet ontsteeld zijn.Arnoux-Lachaux’ vlaggenschip is de Grand Cru Romanée-Saint-Vivant: 0,35 hectare, beplant met wijnstokken van tegen de 90 jaar oud. In zijn jeugd is deze wijn zeer fruitrijk en complex en heeft hij de nodige rijkdom. Na vele jaren flesrijping word je beloond met aroma’s van rood en zwart fruit, belegen tonen, finesse en een grote lengte. Kortom, een wijn die voor zijn hoge status totaal niet teleurstelt. 

Loading...