Domaine Sylvain Langoureau | Bourgogne | Frankrijk

Domaine Sylvain Langoureau | Bourgogne | Frankrijk

Het Domaine Sylvain Langoureau is een familiedomein dat sinds 1988 onder leiding staat van Sylvain Langoureau in het gehucht Gamay. De voorouders van Sylvain waren vlak na de phylloxeracrisis op zoek naar werk en kwamen eind 19e eeuw vanuit de Morvan in de Côte de Beaune terecht. Ze begonnen eerst als arbeider op het land, maar toen ze genoeg geld bijeen hadden gespaard, kochten ze hun eigen stukjes gerooide wijngaard. Deze stukken grond zijn beetje bij beetje herplant. Na het aantreden van Sylvain is de omvang van het bezit geleidelijk verder toegenomen. Met de bijna tien hectare die het domein nu beheert, is het maximum wel bereikt. Hierdoor heeft hij na dik tien jaar alles zelf op fles te hebben gebracht, weer een deel van de geoogste druiven aan de handel moeten verkopen. In zijn 17e-eeuwse gebouwen heeft hij eenvoudigweg de ruimte niet om zoveel druiven tot wijn te verwerken.

In de wijngaarden gaat Langoureau zo veel mogelijk volgens de methoden van de biologische wijnbouw te werk. Zo ploegt hij de grond om voor een betere beluchting van de wortels, zaait hij zijn wijngaard in met gras en experimenteert hij met biodynamische technieken. Hij probeert het afweersysteem van de stok te bevorderen in plaats van de stok zoveel mogelijk te ontzien. Door de beperking van het aantal scheuten tot vijf per stok, worden de rendementen bewust laag gehouden voor geconcentreerder sap. De druiven worden met de hand geplukt door daartoe opgeleide plukkers, zodat alleen het beste materiaal in perfecte staat de kelders bereikt.

De Chardonnay-druiven worden na binnenkomst direct pneumatisch geperst. De zwaarste vaste stoffen krijgen vervolgens 12 tot 24 uur de tijd om naar de bodem te zakken. Hierna wordt de most overgestoken op eikenhouten vaten, waarvan ongeveer een derde tot een vijfde nieuw is. Hierin komt de alcoholische gisting zonder toevoeging van gist op gang. Langoureau is vrij zuinig met het oproeren van de afgestorven gistsporen. Hij wil namelijk voorkomen dat de wijn te vet of te rond wordt en het werkelijke karakter wordt gemaskeerd. Eens in de een à twee weken vindt hij meer dan voldoende. De wijnen van Langoureau zijn dan ook altijd vrij slank en mineralig. Het oproeren gebeurt tot aan het begin van de appel-melkzuurgisting. Na tien maanden opvoeding wordt de wijn geassembleerd, geklaard en doorgaans zonder filtering gebotteld.

De witte wijnen van Langoureau zijn strakke, pure en mineralige wijnen met veel finesse, lengte en aroma’s. 

Loading...