Elio Filippino | Piemonte | Italië

Elio Filippino | Piemonte | Italië

Hoe weet je nu dat je een heel fijn, klein, Italiaans wijndomein hebt ontdekt? Na meerdere wijnen van Filippino, uit verschillende wijnjaren geproefd te hebben, waren we enthousiast. Maar nadat we de wijnen uit het wijnjaar 2014 hadden geproefd, wisten we het zeker: Elio Filippino is een topwijnmaker! Het jaar 2014 staat bepaald niet bekend als een goed wijn jaar in Noord- & Midden Italië (lees: Regen, nog meer regen en een waterig zonnetje in september). Dit zijn nu juist de jaren waar het gaat om het vakmanschap van de wijnboer. En dat vakmanschap proefden we direct terug in Elio zijn wijnen. We konden dan ook niet anders dan deze wijnen zo snel mogelijk naar Nederland halen!

Elio Filippino is er van overtuigd dat de kwaliteit van zijn wijn in de wijngaard wordt bepaald. Om wijnen van topkwaliteit te kunnen maken heb je druiven van de beste kwaliteit nodig. Dit betekent dat er veel tijd in de wijngaard wordt doorgebracht, die op traditionele wijze/ biologische wijze worden bewerkt, zonder gebruik te maken van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Waarom hij zich dan niet officeel 'biologisch' laat certificeren? Kosten en adminstratieve rompslomp. 

De wijngaarden van de familie Filippino bevinden zich in het noordwesten van Italië, in de streek Piemonte, aan de voet van de Alpen, ten oosten van de stad Turijn. De bekendste wijngebieden in Piemonte zijn: Barolo en Barbaresco. De wijnmakerij is gevestigd in Neive, een van Italië’s mooiste dorpen, op steenworp afstand van de beroemde Barbaresco wijngaarden. Hier worden grandioze rode wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif. En niet te vergeten de rode wijnen van de Barbera en Dolcetto druif, uit de gebieden rond de steden Asti en Alba. En last but not least de witte wijn Gavi van de Cortese druif.

De Filippino’s begonnen aan het begin van de 20e eeuw met het verbouwen van druiven. Tot de jaren vijftig werden de druiven verkocht aan wijnhuizen in de omgeving. Vanaf het begin van de jaren zestig wordt er op het domein wijn gemaakt. Huidig eigenaar en wijnmaker Elio Fillippino werd in 1997, na het totaal onverwacht overlijden van zijn vader, voor de leeuwen gegooid en runt nu alweer 20 jaar het bedrijf. Het is een echt Italiaanse familie bedrijf naast Elio werken zijn vrouw en zus volop mee in het bedrijf.

Al dit harde werken levert frisse, elegante, terroir typische wijnen op, waarin de kenmerken van de wijngaard, het druivenras (Nebbiolo, Barbera, Cortese) én de hand van de wijnmaker, in de perfecte balans zijn terug te proeven.

Loading...