Frassina 'Rosso IGT Toscana' Paradiso di Frassina

Frassina 'Rosso IGT Toscana' Paradiso di Frassina

Meer wijnen & info van Azienda Agricola Paradiso di Frassina

Smaak omschrijving:
Soepel, toegankelijk en karakteristiek Toscaans van smaak. Kenmerkend fris zwart fruit zoals: bessen, olijven en kersen. Daarnaast tonen van zwarte aarde en een hint vanille en laurier door de houtrijping.
Schenken bij pasta's met een vleessaus, rood vleesgerechten en een lekker stukje kaas.
 
Brunello Montalcino is, samen met Chianti Classico, Barolo & Barbaresco, een van de bekendste Italiaanse wijngebieden. Het gebied ligt in het zuiden van de provincie Toscane, rondom het prachtige stadje Montalcino. De wijnen zijn wereldberoemd vanwege de hoge kwaliteit en kunnen prachtig ouderen. Het woord Brunello betekent 'kleine donkere' de lokale naam voor het druivenras sangiovese. Alleen dit druivenras mag gebruikt worden voor het maken van Brunello- & Rosso Montalcino.

Ten noorden van het stadje Montalcino ligt het wijndomein Il Paradiso di Frassina van Carlo Cigonozi. In 1999 kocht hij een vervallen boerderij en 4,5 hectare wijngaarden met oude stokken, waarvan 1 ha gelegen in de wijngaard 'Montosoli' een van de beste wijngaarden in het Brunello Montalcino gebied. Er was twee jaar voor nodig om wijngaarden en gebouwen te herstellen voordat er wijn gemaakt kon worden. De wijngaarden worden op basis van biologische principes bewerkt wat betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Sinds 2008 is domein officieel 'biologisch gecertificeerd'.

Mozart in de wijngaard.
Carlo gelooft dat muziek de wijnstokken en de wijngaarden gezond houdt en uiteindelijk een betere wijn oplevert. In zijn wijngaarden staan door Bose gesponsorde boxen opgesteld, die 24 uur per dag 365 dagen per jaar de wijngaarden vullen met muziek. In samenwerking met verschillende Italiaanse universiteiten vindt er sinds een aantal jaren onderzoek plaats naar het effect van muziek op de wijngaarden. Een van de eerste adviezen was om muziek van Mozart in de wijngaard te spelen omdat deze muziek het meest positieve effect op de wijnstokken en druiven heeft. Nu, na bijna tien jaar onderzoek, zijn de eerst conclusies getrokken over het effect van muziek in de wijngaarden: De wijnstokken zijn gezonder, groeien beter en de druiven zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Naast het maken van wijn runt Carlo Cigonozi een bed & breakfast. Op het terrein van Il Paradiso di Frassina staan drie prachtige appartementen met spectaculaire vergezichten over de omgeving van Montalcino.

De 'instapwijn' van het domein samengesteld uit de druivenrassen: Sangiovese, cabernet sauvignon, syrah en ancelotta. De wijn heeft in totaal 5 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Dit levert een lekkere soepele en stevige wijn, die bedoeld is om te drinken bij vlees en pasta gerechten.

Pers
“A producer to watch”
Tim Atkin MW in zijn Brunello Report 2014. Tim Atkin MW is Master of Wine en toonaangevend wijnjournalist.
Artikelnummer 946904
Soort Rode wijn
Land Italië
Gebied Toscana
Wijnhuis Azienda Agricola Paradiso di Frassina
Smaaktype soepel, aromatisch met houtrijping
Biologisch Ja
Druif 1 Sangiovese
Druif 2 Cabernet Sauvignon
Druif 3 Syrah / Shiraz
Druif 4 Ancellotta
% Druif 1 35
% Druif 2 30
% Druif 3 25
% Druif 4 10
Houtgebruik Ja
Jaartal 2013
Inhoud 0,75
Flessen per doos 12
Kelderrestant Nee
Loading...