Jean Pierre Moueix | Bordeaux | Frankrijk

Jean Pierre Moueix | Bordeaux | Frankrijk

De familie Moueix is niet groot geworden met het produceren, maar met het distribueren van wijn. Met de winst daarvan werden nadien wijndomeinen aangekocht. Het succesverhaal start in het begin van de twintigste eeuw als Jean Moueix, handelaar in zuivelproducten, zijn broer Antoine vervoegt die op de rechteroever van Bordeaux al in de wijnhandel zit. De zoon van Jean helpt zijn vader aanvankelijk in de zuivelhandel, maar richt in 1937 de firma "Etablissements Jean-Pierre Moueix" op in Libourne, wijnhoofdstad van de Bordelese rechteroever. In een tijd waarin de wijnen van Saint-Emilion en Pomerol nog lang niet de reputatie hadden die ze vandaag hebben, richtte hij zich uitsluitend op de distributie van wijnen uit deze regio.

Jean-Pierre Moueix combineert zijn neus voor wijn met een neus voor zaken. Hij bouwt een sterk commercieel netwerk uit.In de jaren 1950 begon Jean-Pierre Moueix zijn winst te investeren in de aankoop van domeinen, te beginnen met Château Magdelaine in Saint-Emilion. De trouwe oenoloog van de familie, Jean-Claude Berrouet, verwierf een grote reputatie.

De zoon van Jean-Pierre, Christian (foto links), nam de leiding van het bedrijf over in 1991, maar de patriarch bleef present, tot hij in maart 2003 overleed: hij zou dat jaar 90 geworden zijn. Christian Moueix wordt vandaag bijgestaan door zijn zoon Edouard (foto rechts) die verantwoordelijk is voor de verkoop. De wijnkelders van Moueix beslaan ruim 20.000 vierkante meter en zijn gevestigd in Libourne langs de Dordogne rivier. 

Loading...