Joseph Colin | Saint-Aubin | Bourgogne | Frankrijk

Joseph Colin | Saint-Aubin | Bourgogne | Frankrijk

 “ It’s clear that Joseph Colin is a confident new presence in the white Burgundy firmament, and I encourage readers to acqaint themselves with his wines”.  William Kelley, The Wine Advocate. 

Het domein
Joseph Colin is een van de vier kinderen van Marc Colin, een grote naam in het dorp Saint-Aubin en ver daarbuiten. Joseph heeft van 2003 (toen zijn broer Pierre-Yves voor zichzelf begon) tot en met de oogst 2016 de wijnen van Domaine Marc Colin gemaakt. In 2016 is hij met zes vaten voor zichzelf begonnen. Inmiddels heeft hij 6,3 hectare in productie en koopt hij wat druiven bij. Deze 6,3 hectare is verdeeld over maar liefst 40 percelen en het domein is dan ook illustratief voor de enorme versnippering van de wijngaarden waar de Bourgogne om bekend staat. In totaal maakt hij 19 verschillende wijnen, dus is er per wijn maar weinig beschikbaar.

Werkwijze
Joseph werkt voor 80% van de tijd biologisch. Alleen tijdens de bloei wijkt hij daar vanaf. In de kelder gebruikt hij zo min mogelijk sulfiet. Zo heeft hij voor de wijnen van de oogst 2017 alleen sulfiet bij botteling (25 tot 30 mg/l) toegevoegd. De beperking van het gebruik van sulfiet is echter een streven en geen principekwestie. Mocht het eerder nodig zijn om de wijn tegen oxidatie te beschermen, dan zal hij niet schromen het te gebruiken. Het is tekenend voor de pragmatische houding van Joseph.

 Opvallend is dat hij het sap na persing niet in een gekoelde cuve doet. Het is in de Bourgogne gebruikelijk om na persing het sap tot 24 uur in een gekoelde tank te doen, zodat de vaste stoffen naar de bodem kunnen zakken en het sap vervolgens over te hevelen. Op die manier wordt het sap een eerste keer geklaard. Het nadeel van deze methode is echter dat het sap kwetsbaarder wordt voor oxidatie, aangezien het de bescherming van de fenolen kwijtraakt. Doordat Joseph deze etappe overslaat, kan hij vertrouwen op de anti-oxiderende werking van de fenolen en hoeft hij in dit stadium nog geen sulfiet toe te voegen. Overigens roert hij de gistsporen niet om, als de wijn eenmaal op vat ligt. Deze zogenaamde bâtonnage wordt wel toegepast om de wijn wat vetter te maken. Zijn wijnen voedt hij op eikenhouten vaten, waarvan 15 tot 20% nieuw is. Hij bottelt de wijnen direct na de opvolgende oogst.

Wijnstijl
De wijnen van Joseph Colin hebben een opmerkelijk veel frisheid, rijkdom, fruit en lengte. Ondanks dat hij pas net begonnen is, heeft hij door zijn verleden en de hoge kwaliteit van de wijnen al een aardige reputatie opgebouwd. 

Loading...