Karel de Graaf | Bourgogne | Meursault | Frankrijk

Karel de Graaf | Bourgogne | Meursault | Frankrijk

Gevreesd, gerespecteerd en geliefd Bourgogne kenner & guru, Meursault wijngaardbezitter en ‘last but not least’ onderscheiden als Officier dans l’Orde du Mérite agricole!

Begin 1992 begon Karel de Graaf, oprichter en oud-hoofdredacteur van het kritische wijntijdschrift Perswijn, met de verkoop van Bourgognes rechtstreeks vanaf het domein exclusief aan de Nederlandse wijnhandel, dus niet aan horeca en particulieren. De wijze waarop hij daarmee begon was destijds en is nog steeds vrij uniek voor Nederlandse begrippen, namelijk als agent. Door zijn bijzondere kennis van dit gebied - hij bezoekt de Bourgogne al sinds 1979 zeer intensief (zo’n zesmaal per jaar!) - is Karel de Graaf er inmiddels in geslaagd langdurige relaties op te bouwen met absolute topproducenten waaronder Samuel Billaud, Bernard Moreau & Fils, Etienne Sauzet, Michel Niellon, Philippe Colin, Vincent Girardin, Nicolas Potel, Jean Grivot, Geantet-Pansiot, Arlaud, Arnoux-Lachaux, La Pousse d'Or, Dominique Cornin en Maurice Guerrin & Fils. Momenteel is Karel de Graaf agent voor een vijftigtal Bourgogne-producenten. 

De Côte d'Or, het hart van de Bourgogne, vindt hij het meest fascinerende deel van dit unieke wijngebied en van het bezit van een stuk wijngaard daar kon hij tot januari 1993 alleen maar dromen. Bij pure toeval liep hij toen tegen een te koop staand perceel op. Hij sloeg onmiddellijk toe. Samen met toen zijn beste vriend in de Bourgogne, producent Vincent Girardin uit Meursault (destijds Santenay), kocht hij ruim een halve ha (ieder ongeveer 7 ouvrées, een ouvrée is 428 m²) in 'Les Narvaux', een wijngaard met de A.C. Meursault. Met deze aanschaf werd Karel de Graaf de enige Nederlandse wijngaardeigenaar in de Côte d'Or, een uniek bezit dus. Het 'lieu-dit' Meursault 'Les Narvaux' wordt gerekend tot de beste dorpswijngaarden van de gemeente Meursault. Narvaux ligt hoog in de heuvels (boven de Premiers Crus Genevrières en Les Poruzots). 

De bodem is hier minder diep en de toplaag is er vrij dun; je zit dus snel op de moederrots. Dit bodemtype geeft vrij strakke en dus minder rijke wijnen, in tegenstelling tot het bodemtype van de plaine van Meursault. Hier heb je de platte en laag gelegen wijngaarden waar de bodem dieper is, meer vette klei bevat en wijnen voortbrengt die meer rijkdom hebben. Een 'Les Narvaux' is dan ook bijna altijd een Meursault met elegantie, finesse en mineraliteit, terwijl die van de 'plaine' vetter (boteriger) en krachtiger zijn. Een Narvaux heeft nagenoeg altijd voldoende concentratie vanwege de lage rendementen (in de heuvels) en de magere bodem. 
In 1999 verwierven Karel de Graaf en Vincent Girardin de rechten wat naburige percelen bos met wijnstokken te beplanten. Daartoe moest een deel van het bestaande perceel worden gerooid in verband met toegang voor de tractor. Deze grond kregen ze cadeau bij de aankoop van destijds. Het betreft land dat vóór de phylloxera-crisis was beplant maar daarna niet meer werd herplant. Maagdelijke en dus zeer goede grond. Vanwege de magere bodem zijn de rendementen altijd aan de lage kant. Ze blijven vrijwel altijd onder de 35 hl/ha. De druiven worden altijd vrij laat geplukt vanwege het geringe rottingsgevaar. 

Vincent Girardin bewerkt de wijngaard en de vinificatie neemt oenologue Eric Germain voor zijn rekening. De débourbage statique - het laten uitzakken van de zwaardere bestanddelen van de most - heeft plaats bij vrij lage temperatuur. Germain heeft proefondervindelijk vastgesteld dat ´koude´ een positieve invloed heeft op de uiteindelijke aroma´s van de wijn. Daarna gaat de most rechtstreeks in eikenhouten fusten, waarvan tussen de 20 en 25 procent nieuw. Deze fusten zijn gemaakt van de allerbeste kwaliteit eikenhout uit de Allier en de Vogezen en worden gekocht bij toptonneliers als François Frères (Saint-Romain) en Damy (Meursault). De alcoholische gisting heeft plaats onder geklimatiseerde omstandigheden. De gistingstemperatuur wordt nooit hoger dan 20 graden Celsius. Na een jaar op fust rijpt de wijn nog enige maanden in cuves van rvs en wordt hij In het voorjaar erop gebotteld. Klaring en filtering geschieden indien nodig.

Loading...