La Cave de l'Abbe Rous | Banyuls | Frankrijk

La Cave de l'Abbe Rous | Banyuls | Frankrijk

In Banyuls-sur-Mer, produceert en verkoopt La Cave l'Abbé Rous een opmerkelijke waaier aan wijnen van Collioure en Banyuls AOC. De l ' Abbé Rous naam werd gekozen als eerbetoon voor de priester die aan het eind van de 19de eeuw de eerste was die de Banyulswijn in flessen verkocht om zo de bouw van zijn kerk te kunnen financieren. 

l'Abbé Rous is een coöperatie die werkt met meer dan 750 wijnboeren. De coöperatie bezit in totaal 1150 hectare wijngaarden en heeft zo toegang tot de beste en mooiste wijngaarden van de Collioure. De laatste jaren is er zeer veel geïnvesteerd in het nog beter maken van de wijnen. Dit heeft geresulteerd in een ultra moderne wijnkelder en een strenge selectie van de aangeleverde druiven om de beste wijnen te kunnen maken. 

De Collioure streek is gelegen in het uiterste zuiden van Frankrijk, waar de Pyreneeën de Middellandse Zee ontmoeten. De wijngaarden zijn aangelegd op de dorre steile leisteen hellingen van de omliggende heuvels. Door de vaak steile ligging van de wijngaarden worden ze vrijwel allemaal handmatig bewerkt. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt hoog. Dit levert minder druiven op per wijnstok maar de druiven zijn hierdoor intenser krachtiger van smaak, de perfecte basis voor het maken van kwaliteitswijnen. De meest aangeplante druivenrassen in het gebied zijn de blauwe en witte grenache druif en de blauwe druivenrassen syrah, grenache, carignan, cinsault, mourvèrdre. 

l ' Abbé Rous maakt ook Banyuls wijnen. Deze 'versterkte' wijnen zijn de Franse neefjes van de bekende Portugese Port wijnen. De Banyuls wijnen worden op dezelfde wijze gemaakt maar zijn iets lichter van smaak en combineren perfect bij chocolade desserts en (harde) gerijpte kazen van geit, koe en schaap.

Loading...