Louro do Bolo Valdeorras Magnum Rafael Palacios

Louro do Bolo Valdeorras Magnum Rafael Palacios

Smaak omschrijving:
Een van Spanje's beste wijnmakers heeft een intrigerende balans gevonden tussen enerzijds rijp fruit (perzik, gele appel) en anderzijds fris fruit (groene appel, subtiel citroen) aangevuld met subtiele kruidigheid en een hintje bloemenbloesem. Daarbij is de afdronk vol, fris en mineraal. Zo maak je dus in Spanje een witte top wijn!
Als aperitief wijn met Spaanse ham, bij vis en witvlees gerechten, asperges, gerechten met kreeft, kalfsvlees.
 
"'t zit in de familie". Dat kun je gerust zeggen over Rafael en Alvaro Palacios. Beide broers worden gerekend tot de allerbeste wijnmakers van Spanje. Alvaro was een van de pioniers in de inmiddels beroemde wijngebieden Priorat en Bierzo. Je kunt gerust stellen dat sinds de komst van Rafael Palacios, naar Valdeorras, het gebied ook internationaal op de kaart is gezet. In 1996 liep Rafael stage in Valdeorras, een gebied wat indruk op hem maakte. Hij was ervan overtuigd hét Spaanse wijngebied ontdekt te hebben waar witte wijnen van topkwaliteit gemaakt zouden kunnen worden.

In 2003 waagde hij de stap en kocht in Valdeorras hoog gelegen en vaak verwaarloosde wijngaarden waar de eigenaren letterlijk geen brood meer in zagen. Door hard te werken in de wijngaarden (op basis van biologische principes) en zeer vakkundig wijnen te maken sloegen zijn wijnen direct in als een bom! Er werden voor zijn komst ook aardige witte wijnen gemaakt maar die van Rafael werden direct dé maatstaf voor het gebied en witte Spaanse wijn in het algemeen.

De streek
Het Valdeorras gebied ligt in het noordwesten van Spanje, aan de oostgrens van de provincie Galicië. Valdeorras betekent letterlijk 'vallei van goud' waarschijnlijk zo genoemd omdat de Romeinen hier goud vonden. Het is dan ook een zeer oud wijngebied waar diezelfde Romeinen als eersten de wijnstok aanplanten. Het gebied kent een overwegend continentaal klimaat met Atlantische invloeden die voor verkoeling zorgt. Rafael bezit hier 24,5 hectare aan wijngaarden. De combinatie van: klimaat, graniet bodems, de hoge ligging van de wijngaarden, die volstaan met oude stokken en volgens biologische principes worden bewerkt, zorgt voor super druiven. Dit laatste is dé voorwaarde om wijnen van topkwaliteit te kunnen maken!

De druif
Godello is een aromatische druif en vrijwel zeker dezelfde als de Verdelho uit Portugal. Het is een van Spanjes meest interessante witte variëteiten, terwijl de druif in de jaren zeventig bijna uitgestorven was. Qua karakter te vergelijken met het aroma van de Albariño en het zijdeachtige van de Viognier. Daarnaast voegt Rafael een kleine beetje wijn van de Treixadura druif toe om de wijn extra frisheid te geven. Dit druivenras staat net als de Godello druif van oudsher Vladeorras aangeplant.

Pers
92 van de 100 punten, Robert Parker Wine Advocate.
"I was blown away by the 2016 Louro, a Godello-based white with some 8% Treixadura from their own vineyards. It is from plants averaging 25 years of age panted at some 600 meters on sandy granite soils in the parish of O Bolo. It fermented in 3,000-liter French oak foudres with indigenous yeasts where it matured in contact with the fine lees for four months" Wine Advocate is een internationaal invloedrijke wijnpublicatie.
Artikelnummer 856501
Soort Witte wijn
Land Spanje
Gebied Valdeorras
Wijnhuis Rafael Palacios
Smaaktype Elegant, gelaagd, verfijnd
Druif 1 Godello
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2016
Inhoud 1,5
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...