Mâcon-Bussières 'Cuvée Coline' Dom. de la Sarazinière

Mâcon-Bussières 'Cuvée Coline' Dom. de la Sarazinière

Smaak omschrijving:
100% Gamay, de Beaujolais druif. Wat een verfijning, finesse, mineraliteit en natuurlijke terroir expressie! De wijn biedt een neus boordevol rijpe frambozen, aardbeien, zwarte kersen en een aardse toets en lange fris, 'minerale' afdronk.
 
Domaine de la Sarazinière
Voor insiders is het een publiek geheim dat de wijngaarden ten westen en zuiden van Mâcon de beste wijnen -meer mineraliteit en finesse- van het gebied leveren. Dat kan ook haast niet anders als je in gezelschap verkeert van dorpen als Chaintré, Fuissé, Pouilly en Vergisson, die als het ware op steenworpafstand van elkaar liggen.

In Bussières is nu Domaine de la Sarazinière gevestigd. Dit postzegeldomein van 5 ha wordt beheerd door de dynamische dertiger Philippe Trébignaud. Het is eigendom van zijn familie.
Overigens is Trébignaud pas een kleine 10 jaar met wijn bezig. Daarvoor was hij schipper op diverse luxe zeilschepen. Toen zijn familie hem vroeg het roer over te nemen van zijn oom aarzelde hij geen moment. Hij bleek erg leergierig en was snel op de hoogte van alle ins en outs. Nu ben je in het wijnvak nooit uitgeleerd, vandaar dat hij regelmatig te rade gaat bij collega's om nieuwe technieken te bespreken.

Vanuit Trébignauds nogal steile, ideaal gelegen wijngaarden kun je de rots van Vergisson bijna aanraken! Hij oogst alle druiven met de hand! Hier is het verboden gebied voor oogstmachines. Op de stokken Aligoté na varieert de gemiddelde leeftijd van de planten tussen de 60 en 80 jaar. Deze zorgen voor lage rendementen en dus voor geconcentreerd sap. Zijn wijngaarden liggen pal op het zuiden en over de rijpheid van zijn druiven heeft Trebignaud dan ook nooit te klagen.
Waar nodig doet hij een groene oogst om de rendementen verder te verlagen. Om de wortels goed te beluchten en het onkruid te verwijderen, ploegt hij de grond geregeld om. Geheel volgens de principes van de lutte raisonnée gebruikt hij alleen bestrijdingsmiddelen indien hij niet anders kan.

Wijnbouw & Vinificatie
De Gamay noir à jus blanc-trossen worden eerst gesorteerd: alleen rijpe, gezonde en onaangetaste trossen worden gebruikt. Deze trossen worden, afhankelijk van de oogst, gedeeltelijk of volledig ontsteeld en de druiven worden vervolgens gekneusd. Hierop volgt een koude weking van tien tot vijftien dagen, waarbij het sap over de hoed met schillen, pitten en soms steeltjes heen wordt gepompt en deze hoed in het sap wordt ondergedompeld. Het sap voor de Mâcon-Bussières 'Cuvée Colline' vervolgt zijn weg richting roestvrijstalen cuves, waar het de alcoholische gisting voltooit en een volledige appel-melkzuurgisting ondergaat. Hierin verblijft de wijn zo'n elf maanden. Daarentegen wordt het sap voor de Mâcon-Bussières 'Les Devants' op eikenhouten vaten gevinifieerd en opgevoed. Deze vaten zijn reeds voor drie tot zeven oogsten gebruikt en hierin verblijft de wijn twaalf tot vijftien maanden. Gedurende het hele proces wordt er niets aan de most of de wijn toegevoegd. Voor botteling wordt alleen een beperkte dosis van 15 tot 25 mg/liter sulfiet toegevoegd om de wijn te stabiliseren en deze voor opleg geschikt te maken. De rode wijnen worden ongeklaard en ongefilterd op fles gebracht.

Wijnstijl
Ingewijden weten dat Bussières en het nabijgelegen Pierreclos de meest verfijnde rode wijnen van de Mâconnais voortbrengen. Trebignauds keuze voor kwaliteit en een zo natuurlijk mogelijke benadering in de wijngaard en de cuverie worden dan ook dubbel en dwars uitbetaald: pure, zuivere wijnen met finesse, veel fruit en elegantie.

Pers
16 van de 20 punten in La Revue du Vin de France. De 'La RVF' is hét wijnmagazine van Frankrijk.
Artikelnummer 955103
Soort Rode wijn
Land Frankrijk
Gebied Maconnais
Wijnhuis Domaine de la Sarazinière
Smaaktype soepel, aromatisch met houtrijping
Biologisch Ja
Vegan Nee
Druif 1 Gamay
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2016
Inhoud 0,75
Flessen per doos 12
Kelderrestant Ja
Loading...