Meursault 'Les Narvaux' Karel de Graaf

Meursault 'Les Narvaux' Karel de Graaf

Momenteel geen voorraad Meer wijnen & info van Karel de Graaf

Smaak omschrijving:
Rijk, vol en elegant van smaak. U proeft de rijpheid, rondeur en charme van jaargang 2009 op een zeer stijlvolle en verleidelijke manier. Een Meursault om bij weg te dromen!
 
Begin 1992 begon Karel de Graaf, oprichter en oud-hoofdredacteur van het kritische wijntijdschrift Perswijn, met de verkoop van Bourgognes rechtstreeks vanaf het domein exclusief aan de Nederlandse wijnhandel, dus niet aan horeca en particulieren.

De wijze waarop hij daarmee begon was destijds en is nog steeds vrij uniek voor Nederlandse begrippen, namelijk als agent.
Door zijn bijzondere kennis van dit gebied -hij bezoekt de Bourgogne al sinds 1979 zeer intensief- is Karel de Graaf er inmiddels in geslaagd langdurige relaties op te bouwen met absolute topdomaines waaronder Billaud-Simon, Etienne Sauzet, Michel Niellon, Michel Coutoux, Pierre Morey, Vincent Girardin, Nicolas Potel, Jean Grivot, Geantet-Pansiot, Bertagna, Simon Bize, Pousse d'Or en Robert-Denogent. Momenteel is Karel de Graaf agent voor een vijftigtal Bourgogne-producenten.

De Côte d'Or, het hart van de Bourgogne, vindt hij het meest fascinerende deel van dit unieke wijngebied en van het bezit van een stuk wijngaard daar kon hij tot januari 1993 alleen maar dromen. Bij pure toeval liep hij toen tegen een te koop staand perceel op.
Hij sloeg onmiddellijk toe. Samen met zijn beste vriend in de Bourgogne, producent Vincent Girardin uit Meursault (destijds Santenay), kocht hij ruim een halve ha (ieder ongeveer 7 ouvrées, een ouvrée is 428 m²) in 'Les Narvaux', een wijngaard met de A.C. Meursault. Met deze aanschaf werd Karel de Graaf de enige Nederlandse wijngaardeigenaar in de Côte d'Or, een uniek bezit dus.
Het 'lieu-dit' Meursault 'Les Narvaux' wordt gerekend tot de beste dorpswijngaarden van de gemeente Meursault. Narvaux ligt hoog in de heuvels (boven de Premiers Crus Genevrières en Les Poruzots).

De bodem is hier minder diep en de toplaag is er vrij dun; je zit dus snel op de rotsen. Dit bodemtype geeft elegante en mineralige wijnen, in tegenstelling tot het bodemtype van de plaine van Meursault. Hier heb je de platte en laag gelegen wijngaarden waar de bodem dieper is, meer vette klei bevat en wijnen voortbrengt die meer rijkdom hebben.
Een 'Les Narvaux' is dan ook bijna altijd een Meursault met elegantie, finesse en mineraliteit, terwijl die van de 'plaine' vetter (boteriger) en krachtiger zijn. Een Narvaux heeft nagenoeg altijd voldoende concentratie vanwege de lage rendementen (in de heuvels) en de magere bodem.
In 1999 verwierven Karel de Graaf en Vincent Girardin de rechten wat naburige percelen bos met wijnstokken te beplanten. Daartoe moest een deel van het bestaande perceel worden gerooid in verband met toegang voor de tractor. Deze grond kregen ze cadeau bij de aankoop van destijds. Het betreft land dat vóór de phylloxera-crisis was beplant maar daarna niet meer werd herplant. Maagdelijke en dus zeer goede grond.
Vanwege de magere bodem zijn de rendementen altijd aan de lage kant. Ze blijven vrijwel altijd onder de 35 hl/ha. De druiven worden altijd vrij laat geplukt vanwege het geringe rottingsgevaar.

Vincent Girardin, momenteel de absolute ster in de Verenigde Staten, neemt de vinificatie voor zijn rekening. De débourbage statique -het laten uitzakken van de zwaardere bestanddelen van de most- heeft plaats bij vrij lage temperatuur. Girardin heeft proefondervindelijk vastgesteld dat ´koude´een positieve invloed heeft op de uiteindelijke aroma´s van de wijn.
Daarna gaat de most rechtstreeks in eikenhouten fusten, waarvan tussen de 30 en 40 procent nieuw. Deze fusten zijn gemaakt van de allerbeste kwaliteit eikenhout uit de Allier en de Vogezen en worden gekocht bij toptonneliers als François Frères (Saint-Romain), Damy (Meursault) en Berthoumieu (La Charité).
De alcoholische gisting heeft plaats onder geklimatiseerde omstandigheden. De temperatuur wordt nooit hoger dan 20 graden Celsius.
Artikelnummer 892504
Soort Witte wijn
Land Frankrijk
Gebied Bourgogne
Plaats Meursault
Wijnhuis Karel de Graaf
Smaaktype krachtig, complex met houtrijping
Druif 1 Chardonnay
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2009
Inhoud 0,75
Flessen per doos 12
Kelderrestant Nee
Loading...