Nani Rizzi Prosecco | Valdobbiadene | Italië

Nani Rizzi  Prosecco | Valdobbiadene | Italië

Het wijnhuis Nanni Rizzi ligt in het hart van de Valdobbiadene, het gebied waar de allerbeste Prosecco’s vandaan komen. Het gebied ligt in het Noordoosten van Italië, in de provincie Treviso, op ongeveer 1,5 uur rijden van de stad Venetië.

De geschiedenis van het wijnhuis Nanni Rizi gaat meer dan 100 jaar terug. Het bedrijf werd opgericht door Giovanni die de bijnaam ‘Nani Rizzi’ kreeg. Later werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Ergi, waarna het weer overgenomen werd door kleinzoon Denis Spagnol. Dennis leidt, samen met zijn drie dochters, met veel kennis en passie het bedrijf.

Het gebied Valdobbiadene
Het gebied Valdobbiadene is zonder twijfel een van allerbeste gebieden waar Prosecco gemaakt wordt. In de heuvels heerst een perfect klimaat waar Glera, dé druif voor Prosecco, zich al eeuwen thuis voelt. Dat het om een bijzonder gebied gaat werd in 2009 onderstreept door de Italiaanse overheid, die in dat jaar het gebied de DOCG-status verleende, de hoogste gebiedskwalificatie binnen de Italiaanse wijnwet. Daarom mag Nani Rizzi het predicaat Prosecco Superiore en DOCG (Denominazione de Origine Controllata et Garantita) voeren. Je hebt namelijk Prosecco (het overgrote deel buiten de Valdobbiadene) én Prosecco Superiore. Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan, regels die gaan over: Het gebied waar de druiven vandaan moet komen (Conegliano Valdobbiadene), opbrengst per hectare, gebruikt druivenras (85% Glera), maximale hoeveelheid sap per 100 kg druiven (70l.), botteling in de provincie Treviso etc.

Het gebied Cartizze
Een bijzondere en exclusieve Prosecco van Nanni Rizzi is de DOCG Prosecco Cartize. Het sub-gebied Cartizze in Valdobbiadene is 107 hectare groot en wordt beschouwd als het Grand Cru gebied voor Prosecco wijnen. Deze Cartizze Prosecco onderscheidt zich door zijn smaak intensiteit, complexiteit, finesse, mineraliteit en superlange afdronk.

Hoe Prosecco wordt gemaakt
Eerst wordt er een droge witte wijn gemaakt. Vervolgens vindt er een tweede vergisting plaats, door gist en geconcentreerd druivensap (most) of suiker aan de wijn toe te voegen. Deze tweede vergisting vindt plaats in een speciale ‘druktank’ zodat de CO2 bubbels, die het gist produceert, niet kunnen ontsnappen en oplossen in de wijn. Na de tweede vergisting wordt de wijn licht gefilterd om alle gisresten te verwijderen. Voordat de wijn wordt gebotteld wordt de zogenaamde ‘dossage’ aan de wijn toegevoegd, een mix van witte wijn, most concentraat/ suiker, om de zoetheid van de Prosecco te bepalen. Op de etiketten van Nani Rizzi’s Prosecco’s kun je dan ook de volgende termen tegenkomen die verwijzen naar de dossage: ‘Brut’: 0-12 gram per liter, ‘Extra Dry’: 12-17 gram per liter en ‘Dry’: 17-32 gram per liter.

Alle Prosecco’s van Nani Rizzi zijn Prosecco spumante’s. Dit in tegenstelling tot de Prosecco frizzante’s. Het verschil? Een Spumante wijn bevat meer belletjes koozuur (CO2) dan een frizzante wijn. Hierdoor zijn Spumante wijnen intenser en krachtiger van smaak. Spumante Prosseco’s herken je aan de afsluiting met Champagne kurk en frizzante Prosecco’s worden afgesloten met een schroefdop of kurk die je herkent aan het touwtje dat eroverheen is gespannen.

Loading...