Fiano 'Cala Luna' Paolo Leo

Fiano 'Cala Luna' Paolo Leo

Meer wijnen & info van Cantine Paolo Leo

Smaak omschrijving:
Verrassend verleidelijke Zuid-Italiaanse wijn!
Heerlijk fris droog en zacht van smaak. Sappige, frisse peren, perzik, hintje passievrucht, mandarijn & sinaasappel. Ideale aperitief wijn om door te schenken bij appetizers & diverse voor- & hoofdgerechten op basis van: vis, witvlees, groenten, schaal- en schelpdieren.
 
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Het landschap van Puglia is voor het grootste deel vlak en kenmerkt zich door uitgestrekte korenvelden, olijfboom– en wijngaarden. Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera houden van de Pugliaanse warmte. De wijnen zijn dan ook donker van kleur, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.

Paolo Leo's wijnmaak geschiedenis omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. De familie bezit twintig hectare wijngaarden. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. De wijnmaak filosofie van Paolo Leo is om in harmonie met de natuur te werken en alleen in te grijpen wanneer nodig om ervoor te zorgen dat elke wijn zijn unieke persoonlijkheid tot uitdrukking kan brengen.

Wij vielen voor de wijnen van Paolo Leo vanwege hun finesse en doordrinkbaarheid. Dit lijkt in tegenspraak met het warme klimaat en druivenrassen zoals primitivo en negroamaro, die volle, rijpe, rijke wijnen geven. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid.
Hoe dit komt? Paolo Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnkelder wel en niet moet doen. En last but not least de zeer goede prijskwaliteit verhouding van de wijnen. De Paolo Leo wijnen zijn het dan ook waard om ontdekt te worden. Tres bellissimo!

De druif Fiano. Wie ken't 'm niet?
Een Zuid-Itliaans druivenras met een lange historie, de Romeinen maakten er al wijn van. Fiano is jarenlang vergeten en genegeerd geweest. Maar is de laatste jaren als kwaliteitsdruif herontdekt.
Moderne wijnnmaaktechnieken (koeling) en goed wijngaard management (beperking van de rendementen) halen het beste uit deze druif naar boven. Het levert een wijn op die sappig, fris, vol en exotisch van smaak is. Ja, die Romeinen wisten wel wat lekker was.

Pers
Vier van de maximaal vijf sterren in Perswijn 2017.
"Exotisch, open, passievrucht, perzik. Sappig, fijne zuren en een milde finale". Perswijn is Nederlands oudste meest toonaangevende wijnmagazine.
Artikelnummer 854804
Soort Witte wijn
Land Italië
Gebied Puglia
Plaats Salento
Wijnhuis Cantine Paolo Leo
Smaaktype aromatisch, fris, droog
Druif 1 Fiano
% Druif 1 100
Houtgebruik Nee
Jaartal 2017
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...