Paolo Leo Primitivo di Manduria DOC

Paolo Leo Primitivo di Manduria DOC

Meer wijnen & info van Cantine Paolo Leo

Smaak omschrijving:
Een volle, krachtige maar ook elegante wijn met geconcentreerde smaken van rijpe pruimen en bramen, aangevuld met Zuid-Italiaanse kruidigheid en specerijen. Te schenken bij vlees-, wild-, stoofschotels en gerijpte (harde) kazen.
 
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Het landschap van Puglia is voor het grootste deel vlak en kenmerkt zich door uitgestrekte korenvelden, olijfboom– en wijngaarden. 
Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera houden van de Pugliaanse warmte. De wijnen zijn dan ook donker van kleur, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.

Paolo Leo's geschiedenis in wijnmaken omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. De familie bezit twintig hectare wijngaarden. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. De wijnmaak filosofie van Paolo Leo is om in harmonie met de natuur te werken en alleen in te grijpen wanneer nodig om ervoor te zorgen dat elke wijn zijn unieke persoonlijkheid tot uitdrukking kan brengen. 

Wij vielen voor de wijnen van Paolo Leo vanwege hun finesse en doordrinkbaarheid. Dit lijkt in tegenspraak met het warme klimaat en druivenrassen zoals primitivo en negroamaro, die volle, rijpe, rijke wijnen geven. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid.
Hoe dit komt? Paolo Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnmakerij wel en niet moet doen. En last but not least de zeer goede prijskwaliteit verhouding van de wijnen. De Paolo Leo wijnen zijn het dan ook waard om ontdekt te worden. Tres bellissimo!

Primitivo di Manduria DOC
De primitivo druiven voor deze wijn zijn afkomstig van de beste en oudste wijngaarden in het Manduria gebied. De wijnstokken zijn gemiddeld veertig jaar oud en geven een lage natuurlijke opbrengst en perfect rijpe druiven. Deze wijn onderging een rijping op eikehouten vaten (barriques) van 12 maanden.

Pers:
4,5 van de maximaal vijf sterren, Perswijn oktober 2014 en maart 2017. Perswijn is Nederlands oudste- en meest gelezen wijntijdschrift.

Winnaar van een gouden medaille tijdens de International Wine & Spirit Challenge 2012. Gezien de prijsklasse van de wijn een hele goede prestatie. De IWSC is een van de grootste- wijn en meest toonaangevende proefcompetities ter wereld.

90 van de 100 punten Tim Atkin MW, januari 2012.
"Paolo Leo is one of the most exciting producers of Primitivo in Puglia, making stylish, modern, concentrated wines that aspire to match the quality of southern Italy's best reds, especially at a price like this. Figs and pepper spice on the nose, with sweet vanilla oak, flavours of dark chocolate, plum and fresh tobacco and a refreshing, yet structured finish. The wine looks as good as it tastes, which is saying a good deal. Drink now to 5 years". Tim Atkin is een vooraanstaande Engelse wijnjournalist en Master of Wine.
Artikelnummer 954805
Soort Rode wijn
Land Italië
Gebied Puglia
Plaats Manduria
Wijnhuis Cantine Paolo Leo
Smaaktype krachtig, complex met houtrijping
Druif 1 Primitivo
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2013
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...