Paololeo Primitivo 'Fiore di Vigna' IGT Salento Magnum

Paololeo Primitivo 'Fiore di Vigna' IGT Salento Magnum

Meer wijnen & info van Cantine Paololeo

Smaak omschrijving:
Dit is Primitivo op zijn best en meest indrukwekkend, zonder zwaar of log van smaak te zijn. Een Zuid-Italiaanse wijn in Amarone stijl maar voor een fractie van de prijs!
 
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Het landschap van Puglia is voor het grootste deel vlak en kenmerkt zich door uitgestrekte korenvelden, olijfboom– en wijngaarden. Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera houden van de Pugliaanse warmte. De wijnen zijn dan ook donker van kleur, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.


Paolo Leo's geschiedenis in wijnmaken omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. De familie bezit twintig hectare wijngaarden. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. De wijnmaak filosofie van Paolo Leo is om in harmonie met de natuur te werken en alleen in te grijpen wanneer nodig om ervoor te zorgen dat elke wijn zijn unieke persoonlijkheid tot uitdrukking kan brengen. 

Wij vielen voor de wijnen van Paolo Leo vanwege hun finesse en doordrinkbaarheid. Dit lijkt in tegenspraak met het warme klimaat en druivenrassen zoals primitivo en negroamaro, die volle, rijpe, rijke wijnen geven. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse endoordrinkbaarheid. Hoe dit komt? Paolo Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnmakerij wel en niet moet doen. En last but not least de zeer goede prijskwaliteit verhouding van de wijnen. De Paolo Leo wijnen zijn het dan ook waard om ontdekt te worden. Tres bellissimo!

Fiore di Vigna: Een Amarone stijl wijn uit Puglia.
Deze wijn is het perfecte voorbeeld van de zeer kundige wijze van wijnmaken door Paolo Leo. Rijp en rijk van smaak maar vol finesse en bovenal zeer goed doordrinkbaar. Een bijzondere wijn waarvan de primitivo druiven afkomstig zijn van de Fiore di Vigna wijngaard die 10 hectare groot is. De bodem bestaat uit een toplaag van klei over een laag van kalksteen. De wijnstokken zijn gemiddeld 45 jaar oud en geven door hun ouderdom een lage natuurlijke opbrengst en perfect rijpe druiven.

Appassimento = de Amarone methode
De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt en zorgvuldig in kleine kratjes gelegd. Hierna worden de druiven 3 weken gedroogd in een speciaal hiervoor bestemde en klimaat gereguleerde ruimte. Tijdens deze periode verliezen de druiven 30% water en vindt er een concentratie van smaakstoffen plaats. Na de vergisting rijpt de wijn vervolgens 12 maanden op eikehouten vaten.

Pers
17 van de 20 punten, Jancis Robinson MW. "100% Primitivo. Dark cherry red. Very lively and sweet – bravo! Real intensity with a beginning, middle and end. Racy and full with no excess of alcohol and some structure. Hint of orange peel. Some good quality oak in evidence - but there is sufficient fruit for it to triumph over it eventually". Jancis Robinson is een van 's werelds meest deskundige en invloedrijke wijnjournalisten.
Artikelnummer 954814
Soort Rode wijn
Land Italië
Gebied Puglia
Plaats Salento
Wijnhuis Cantine Paololeo
Smaaktype krachtig, complex met houtrijping
Vegan Nee
Druif 1 Primitivo
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2014
Inhoud 1,5
Flessen per doos doos à 1
Kelderrestant Ja
Loading...