Paololeo Passitivo Primitivo IGT Puglia

Paololeo Passitivo Primitivo IGT Puglia

Meer wijnen & info van Cantine Paololeo

Smaak omschrijving:
Super verleidelijke, volle, zacht - krachtige Zuid-Italiaan!
De neus vult zich met geuren van rijpe zwarte pruimen, kaneel, vanille, zwarte aarde en chocolade. In de volle, krachtige smaak weer dat rijpe donkere fruit; kersen, pruimen en hints van chocolade, koffie, hintje kruidnagel en vanille. Bij wildgerechten, krachtige- stoofschotels, vleesgerechten en gerijpte harde kazen van de koe of het schaap.
 
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Het bekendste blauwe druivenras is primitivo die in Amerika bekend is onder de naam Zinfandel.

Het landschap van Puglia is voor het grootse deel vlak met kenmerkende, uitgestrekte korenvelden, olijfboom- & wijngaarden. Blauwe druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera, leveren wijnen op die donker van kleur zijn, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.

Passitivo
Op zoek naar een zeer betaalbaar alternatief voor Amarone? Dan is dit uw wijn! Passitivo wordt gemaakt volgens een bijzonder arbeidsintensief en niet veel voorkomend proces wat "il giro del picolo" wordt genoemd. Twee weken voor de oogst wordt het steeltje waarmee de druiventros aan de wijnstok vast zit gedraaid/ geknakt. Hierdoor vindt er een natuurlijk indroogproces plaats waardoor de druiventros 25 tot 30% van zijn gewicht in water verliest. Dit zorgt voor een natuurlijk concentratie van de aromastoffen in de druiven.

Vervolgens worden de druiven geplukt, ontsteeld en niet gekneusd, voordat ze in het vegistingsvat worden geplaatst om een zo optimaal mogelijk extractie van kleur en smaakstoffen te krijgen. Na de vergisting rijpt 25% van deze wijn voor twaalf maanden op eikenhouten vaten van 225 liter (barriques).

Wat maakt de Passitivo nu zo bijzonder?
Het is het arbeidsintensieve proces "il giro del Picolo" en de zeer scherpe prijs voor dit type wijn maar vooral de smaak!
Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen rijp, vol, zacht en alcoholisch/log van smaak. Na één à twee glazen heb je er wel genoeg van. Niet van de Passitivo die ondanks de intense smaak van rijp zwart fruit en kruidigheid opvallend goed doordrinkt.
Artikelnummer 954801
Soort Rode wijn
Land Italië
Gebied Puglia
Wijnhuis Cantine Paololeo
Smaaktype Krachtig & vol
Vegan Nee
Druif 1 Primitivo
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2019
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...