Pecorino IGT Collemorino Barba

Pecorino IGT Collemorino Barba

Smaak omschrijving:
Een vol, frisse, zachte, droge, sappige wijn. In de smaak vallen ananas, peer, meloen, citroen/limoen, bloemenbloesem en venkel te ontdekken. De afdronk is heerlijk lang, fris en puur. Heerlijk als aperitief en om door te schenken bij diverse visgerechten, voorgerechten zoals carpaccio en diverse salades.
 
De Barba familie is oorspronkelijk afkomstig van Napels en doet reeds sinds 1870 aan landbouw in Abruzzo. Ze hebben er vandaag 68 hectare wijngaarden en het domein wordt geleid door de drie broers Vincenzo, Giovanni en Domenico en hun familieleden. Het is een goed geoliede machine, ze hebben alle drie verschillende opleidingen en diploma's zodat ieder zijn eigen specifieke taak heeft.

In de wijngaard en wijnkelder worden de broers geadviseerd door een van Italië’s meest gerenommeerde wijnmakers: Sefano Chiocciolo. Hij adviseert veel vooraanstaande wijnbedrijven in Italië. Door de jaren heeft hij voor zijn wijnen veel prijzen en onderscheidingen gewonnen. Centraal in Stefano’s aanpak staan: Het karakter en de historie van de streek, de druif, het doel is vooral de wijngaard voor zichzelf te laten spreken. Dit levert wijnen op die opvallen door hun elegante, frisse en pure stijl.
Abruzzo is voor de meeste Nederlanders een nog relatief onbekend gebied in het midden van Italië. De streek ligt ter hoogte van Rome, aan de oostkust, grenzend aan de Adriatische zee. Abruzzo staat bekend om de mooie historische 'borgo' stadjes gebouwd op de heuvels en omringd door de ruige en ongerepte natuurparken zoals Gran Sasso en Majella. Veel stadjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen, dit in combinatie met de vele kastelen op de diverse bergtoppen maken Abruzzo tot een fantastisch gebied om te bezoeken.
Wijnbouw en wijnmaken gaan terug tot de zesde eeuw voor christus dankzij de Etrusken die, gevolgd door de Romeinen, een belangrijke rol speelden op het gebied van wijnbouw. Het gebied heeft de laatste 30 - 40 jaar een ware revival doorgemaakt. Vernieuwingen op het gebied van wijnbouw en wijnmaaktechniek speelden hierbij een belangrijke rol.

Pecorino???
Da's toch een Italiaanse schapenkaas? Ja, en de gelijknamige druif de favoriete snack van de duizenden schapen die er in de Abruzzen rondlopen, vandaar de naam. Het druivenras was op sterven na dood uitgestorven, tot een aantal ambitieuze wijnmakers de druif opnieuw aan gingen planten en er ontzettend goede en aansprekende wijnen mee gingen maken. Pecorino heeft een kenmerkende minerale smaak en jasmijn, hintje abrikoos en gele appel. Een super dorstlesser voor bij vis, salades en schaal- en schelpdieren.

Wijnmaken
Na de oogst, koude inweking (12 uur) van het sap en de schillen. Op deze manier worden er veel druiven aroma's uit de schil geweekt. Vervolgens klaring door koude statische decantering. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt tot aan het moment van botteling in roestvrijstalen tanks, in contact met de ‘fine lee’ om aan smaak complexiteit te winnen.

Artikelnummer 860300
Soort Witte wijn
Land Italië
Gebied Abruzzo
Wijnhuis Cantine Fratelli Barba
Smaaktype aromatisch, fris, droog
Druif 1 Pecorino
% Druif 1 100
Houtgebruik Nee
Jaartal 2018
Inhoud 0,75
Flessen per doos 12
Kelderrestant Nee
Loading...