Pouilly Fuissé  'Les Crays' Guerrin & Fils

Pouilly Fuissé 'Les Crays' Guerrin & Fils

Meer wijnen & info van Domaine Guerrin & fils

Smaak omschrijving:
Een Pouilly-Fuissé van zeer hoog niveau, voor liefhebbers van een elegante, verfijnde stijl Pouilly-Fuissé.
Crays biedt een stijlvol boeket van rijpe citrusvruchten. In de mond is de wijn vol, satijnachtig en elegant, met een volle body, uitstekende concentratie en een lange, krachtig-minerale afdronk.
Te schenken bij exquise vis- en witvlees gerechten maar ook in combinatie met kreeft, krab of bij een heerlijk zacht (Frans) kaasje.
 
Hoewel er al vier generaties van de familie Guerrin werkzaam zijn in de wijn, was het bezit tot 1984 te gering om zelf wijn te produceren. Toen Maurice Guerrin (1962) in 1984 de kans kreeg twee percelen met de herkomstbenaming Pouilly-Fuissé te pachten, besloot hij zelf wijn te gaan maken. Het ging hier om twee percelen in de lieu-dits La Maréchaude et Sous la Roche. Deze liggen tegen de rots van Vergisson, het dorp waar onbetwist de beste wijn van de Mâconnais vandaan komt. Dit heeft onder meer te maken met de structuur van de rotsbodem en de invloed van de koele westenwinden, dankzij de open ligging richting het westen. De kans bestaat dan ook dat er in de toekomst met name in dit gebied veel wijngaarden tot Premiers Crus worden verheven.
Beetje bij beetje wist hij zijn bezit van 2,5 hectare uit te breiden tot de 14 hectare die hij nu exploiteert. Hiervan is een kwart eigendom en heeft hij de rest in pacht. Om al deze wijn op te kunnen voeden, bouwde hij in 2009 een compleet nieuwe kelder. Doordat hij meer ruimte heeft, kan hij een aantal percelen nu apart vinifiëren en
opvoeden. Sinds 2011 kan hij daarbij rekenen op de hulp van zijn zoon Bastien (1990), die de flessen ook een jeugdiger uitstraling heeft gegeven.

De meer dan 35 percelen van Domaine Guerrin worden alle bewerkt volgens de principes van de lutte raisonnée. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen indien het niet anders kan.
Het gros van de wijnstokken in de percelen van Guerrin heeft een respectabele leeftijd. De oudste stokken, van gemiddeld 60 jaar, staan in de wijngaard ‘La Maréchaude’, maar de gemiddelde leeftijd van de stokken in alle percelen van Guerrin met de herkomstbenaming Pouilly-Fuissé ligt niet onder de 45 jaar. Hierdoor hoeven rendementen nauwelijks nog actief te worden beperkt. Waar nodig haalt hij echter wel de overtollige knoppen weg of doet hij een groene oogst. Dat tekent zijn kwaliteitsgerichtheid.

De meeste van zijn percelen liggen pal op het zuiden en over de rijpheid van zijn druiven heeft Guerrin dan ook niet te klagen. De gezonde en rijpe Chardonnay-druiven worden direct bij binnenkomst zacht geperst met een pneumatische pers. Daarna krijgen de vaste stoffen 20 tot 24 uur de tijd om naar de bodem te zakken. Vervolgens wordt het sap van de Mâcon-Vergisson ‘Les Rochers’ en de Saint-Véran ‘Le Clos Vessats’ overgestoken op temperatuurgereguleerde roestvrijstalen cuves. Hierdoor behouden de wijnen hun frisheid. Het sap voor de Pouilly-Fuissés en de Saint-Véran ‘La Côte Rôtie’ gaat in eikenhouten vaten, waarvan zo’n 15 tot 20% nieuw is. Hier ondergaat de wijn zijn alcoholische gisting en later ook een appel- melkzuurgisting. Bij tijd en wijle worden de afgestorven gistsporen onder in het vat omgeroerd, waardoor de wijn ronder en complexer wordt. De frequentie hiervan is per wijn verschillend. De Pouilly-Fuissés en de Saint-Véran ‘La Côte Rôtie’ verblijven elf tot twaalf maanden op vat, alvorens te worden geassembleerd,
geklaard en na enige maanden rust op cuve licht te worden gefilterd en gebotteld. De overige twee wijnen worden na ongeveer negen maanden cuve geklaard, licht gefilterd en op fles gebracht.

De witte wijnen van Guerrin weerspiegelen hun afzonderlijke terroirs. Door het hoge kalkgehalte in de bodem hebben de Mâcon-Vergisson ‘Les Rochers’, de Saint-Véran ‘La Côte Rôtie’ de Pouilly-Fuissé ‘Les Crays’ en ‘Sur La Roche’ veel finesse en mineraliteit. De Saint-Véran ‘Le Clos Vessats’, Pouilly-Fuissé ‘Vieilles Vignes’ en Pouilly-Fuissé ‘La Maréchaude’ zijn daarentegen rond, expressief en soepel. Een zilveren medaille bij de Decanter World Wine Awards, een ‘coup de cœur’ en drie sterren in de Guide Hachette 2013.

Wijngaard en wijnmaken
De wijngaard ligt onderaan de beroemde 'landmark' Roche de vergisson en heeft een zuidelijke ligging met veel kalksteen in de bodem. De wijn van deze 'cru' wijngaard kenmerkt zich door zijn kracht én minerale finesse.
Het druivensap wordt vergist in eikenhouten vaten, waarvan ieder jaar 15% wordt vernieuwd. De wijn rust (élevage) in de eikenhouten vaten, tot aan het moment van botteling, 10-12 maanden - afhankelijk van het oogstjaar, in contact met de gistresten (sur lie) om aan smaakcomplexiteit en diepang te winnen.

Pers
Wine Advocate, William Kelley, eind augustus 2019.
"As I wrote last year, Vergisson-based Domaine Guerrin et Fils still flies under the radar, but it's an estate on the rise. Harvested by hand, fermented in stainless steel and oak barrels according to the cuvée and matured on the lees for a year, these are beautifully balanced, concentrated wines.
Bastien Guerrin has been working with ambient yeasts, correspondingly longer fermentations and extended élevages, refining the domaine's barrel program too. These endeavors, among others, are bearing fruit in the form of wines of greater cohesion and quality".
Artikelnummer 853921
Soort Witte wijn
Land Frankrijk
Gebied Bourgogne
Plaats Pouilly Fuissé
Wijnhuis Domaine Guerrin & fils
Smaaktype Elegant, gelaagd, verfijnd
Vegan Nee
Druif 1 Chardonnay
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2019
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...