Puligny-Montrachet 1er Cru 'La Garenne' Etienne Sauzet

Puligny-Montrachet 1er Cru 'La Garenne' Etienne Sauzet

Meer wijnen & info van Domaine Etienne Sauzet

Smaak omschrijving:
Hoe hoort premier cru Puligny-Montrachet te smaken? Zoals deze wijn, een topwijngaard in handen van een topwijnmaker: Gelaagd, verfijnd, elegant, mineraal, spannend, iedere slok anders en met een eindeloos lange afdronk. Dit kunnen alleen de beste wijnmakers.
 
Deze wereldberoemde producent behoeft eigenlijk nauwelijks toelichting. Eigenaar en wijnmaker Gérard Boudot heeft het domein immers wereldfaam bezorgd. Sauzet wijnen zijn het toppunt van zuiverheid, elegantie, finesse en terroir expressie.

Boudot trouwde begin jaren zeventig met Jeanine Boillot, een kleindochter van Etienne Sauzet, en kreeg in 1974 een baan op het domein nadat hij de wijnbouwschool ('Viti') in Beaune had afgemaakt. Hij werd een jaar later voor de leeuwen geworpen toen Etienne Sauzet in 1975 tijdens de oogst overleed. Vanaf die dag is Boudot de verantwoordelijke wijnmaker van Sauzet.
In 1990 raakte het domein een derde van de toenmalige 10,5 ha aan wijngaarden kwijt toen een broer van zijn vrouw zijn erfdeel opeiste. Boudot besloot toen om druiven en most te gaan kopen om dit verlies te compenseren.

In de ruim dertig jaar dat hij wijnmaakt heeft Boudot dermate veel kennis over de vinificatie van witte wijnen opgedaan dat zelfs onder andere Dennis Dubourdieu, de beroemde professor van de Universiteit van Bordeaux en sauvignon-specialist, geregeld bij hem te rade is geweest. De laatste jaren worden de wijngaarden op basis van biologisch -dynamische principes bewerkt wat o.a. betekent dat er geen chemische bestrijding middelen worden gebruikt. Dit wordt gedaan om een zo hoog mogelijk kwaliteit druiven te verkrijgen.

Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit en Emilie nemen het domein over van Gérard. Benoit is afkomstig uit een wijnmaak familie in de Sancerre waar een van zijn broers het familie domein runt. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond. Dat de wijnen nog altijd bij de beste van Puligny horen blijkt wel uit grote aantal lovende pers recensies.

Pers
"One of Puligny's most gifted winemakers." Clive Coates.
Clive Coates geniet internationaal groot aanzien als Bourgogne kenner en is auteur van diverse standaardwerken over de streek.
Artikelnummer 892679
Soort Witte wijn
Land Frankrijk
Gebied Bourgogne
Plaats Puligny-montrachet
Wijnhuis Domaine Etienne Sauzet
Smaaktype Elegant, krachtig, verfijnd
Vegan Nee
Druif 1 Chardonnay
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2016
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...