Puligny-Montrachet Domaine Alain Chavy

Puligny-Montrachet Domaine Alain Chavy

Meer wijnen & info van Mancino Vermouth

Smaak omschrijving:
Druiven van zeer hoge kwaliteit in handen van een topwijnmaker!
Een verfijnde, elegante en minerale witte Bourgogne. Je proeft tonen van frisse perzik, zeer subtiele toets vanille, brioche, limoen en citroen. De klasse van deze verfijnde wijn blijkt uit de lange, frisse, elegante en minerale afdronk. Heerlijk in combinatie met: Zalm van de gril, kreeft, langoustines, gevogelte in romige saus en paddestoelen rissoto.
 
“De wijnen van Alain Chavy zijn uiterst verfijnde, elegante wijnen met een enorme precisie en fraaie zuren. Ze tonen niet direct hun potentie, maar hebben enkele jaren opleg nodig om tot volle wasdom te komen. Dan behoren ze echter tot de absolute top die in Puligny-Montrachet te koop is”.

Het domein
Na enkele decennia samen op het domein van hun vader Gérard Chavy te hebben gewerkt, besloten Jean-Louis (1961) en zijn broer Alain (1964) in 2003 elk hun eigen weg te gaan. Domaine Alain Chavy beslaat nu bijna zeven hectare. Daarnaast investeerde Alain in de bouw van een nieuwe, ondergrondse kelder, een rariteit in Puligny-Montrachet vanwege de hoge grondwaterstand. Sinds de splitsing van het Domaine Gérard Chavy & Fils is de toch al hoge kwaliteit bij beide broers met sprongen vooruitgegaan.

De werkwijze
In 2007 besloot Alain te stoppen met het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen en is hij overgestapt op het regelmatig omploegen van de grond. Hij spuit ook niet langer tegen botrytis, want hij heeft gemerkt dat dit overbodig is indien de wijngaarden zorgvuldig worden bijgehouden. Wel gebruikt hij nog systemische middelen tegen meeldauw, maar alleen indien absoluut noodzakelijk. De benadering van Alain Chavy kan dus onder de lutte raisonnée worden geschaard.
De stokken worden gesnoeid volgens de Guyot simple-methode, waarbij hij slechts vijf of zes knoppen per plant laat zitten. In mei en juni haalt hij de overbodige scheuten weg, zodat hij in juli geen groene oogst hoeft te doen. In vergelijking met 1990, toen hij nog voor zijn vader werkte, zijn de rendementen met gemiddeld 10 tot 20% afgenomen.

Nadat de trossen met de hand van de stokken zijn gehaald, worden ze zo snel mogelijk geperst. De vaste delen in het sap krijgen 24 uur de tijd om naar de bodem te zakken, alvorens het sap en een deel van de lie in eikenhouten vaten wordt gepompt. De alcoholische gisting geschiedt op ongeveer 21ºC. Gisting op lagere temperaturen leidt tot florale tonen en tonen van exotisch fruit, maar gaat ten koste van de complexiteit. Gisting op hogere temperaturen heeft als nadeel dat de frisheid afneemt. Met 21ºC kiest Alain voor de gulden middenweg.

Na succesvolle experimenten met vaten van 400 liter, gebruikt hij deze grotere vaten voor ongeveer een vijfde van de oogst. Hierdoor wordt de wijn wel complexer en intenser van smaak, maar is het hout minder dominant aanwezig dan wanneer hij uitsluitend vaten van 228 liter zou gebruiken.
Het omroeren van de afgestorven gistsporen, wat de wijn meer complexiteit meegeeft, heeft hij in de loop der jaren beperkt. Tegenwoordig doet hij dat eens per week in het begin en daarna eens in de twee à drie weken tot aan de maand juni die volgt op de oogst. Pas bij de volgende oogst wordt de wijn overgestoken en vier maanden later wordt de wijn na een lichte filtering en/of klaring gebotteld.

De wijnstijl
De wijnen van Alain Chavy zijn uiterst verfijnde, elegante wijnen met een enorme precisie en fraaie zuren. Ze tonen niet direct hun potentie, maar hebben enkele jaren opleg nodig om tot volle wasdom te komen. Dan behoren ze echter tot de absolute top die in Puligny-Montrachet te koop is.
Dat wordt nog maar eens bevestigd door het feit dat Remington Norman en Charles Taylor Alain Chavy hebben opgenomen in hun boek The Great Domaines of Burgundy. We zijn dan ook trots vanaf het prille begin met hem te mogen werken.
Artikelnummer 864000
Soort Witte wijn
Land Frankrijk
Gebied Bourgogne
Plaats Puligny-montrachet
Wijnhuis Mancino Vermouth
Smaaktype Elegant, gelaagd, verfijnd
Vegan Nee
Druif 1 Chardonnay
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2017
Inhoud 0,75
Flessen per doos 12
Kelderrestant Nee
Loading...