Rocca del Dragone Aglianico Campania IGT

Rocca del Dragone Aglianico Campania IGT

Momenteel geen voorraad

Smaak omschrijving:
Een zwoele, krachtige wijn, boordevol rijp zwart fruit; bessen, bramen, aardse tonen, laurier en subtiele hints van tabak en vanille. De wijn heeft lange krachtige, opvallend frisse en kruidige afdronk. Schenken bij krachtige vlees-, stoof, wildgerechten.
 
De streek
Het Zuid- Italiaanse gebied Campania, Campanië in het Nederlands, ligt rond de stad Napels en grenst aan de Middenlandse Zee. De naam Campania stamt af van het Latijnse 'Campania Felix' wat 'gelukkig land' betekent. Wijnbouw is in deze streek wijdverbreid en wijnstokken groeien tot op de hellingen van de vulkaan Vesuvius.
Wijnbouw in deze streek gaat terug tot de tijd van de Grieken die Campanië koloniseerden en wijnbouw introduceerden. Al snel waren de wijnen uit dit gebied gewild en werden geëxporteerd naar omliggende landen in het Middellandse Zee gebied. Ook in de Romeinse tijd werden de wijnen uit Campanië veel gedronken en in veel Romeinse geschriften geroemd vanwege de hoge kwaliteit.

Rocca del Dragone
De Rocca del Dragone 'de vesting van de draak' wijngaarden liggen in het Avelino gebied (kijk onderaan voor uitgebreide gebiedsbeschrijving). Deze vesting, hoog op de Monte Petrino berg wordt sinds de Middeleeuwen 'Rocca del Dragone' genoemd.
Een lokale legende verhaalt dat in de vesting een draak woont. De bewoners van het gebied wilden de draak opsporen en doden. De draak, die met rust wilde worden gelaten, bouwde voor zichzelf een 'Rocca' om zich te beschermen. De mensen zijn tot op heden nooit in staat geweest om de Rocca te veroveren en de draak te doden. In de streek zegt men dat je de draak op winderige avonden nog altijd kunt horen….

De wijn
Rocca del Dragone Aglianico is gemaakt van de Aglianico druif. Wijnen van deze druif worden vaak de 'Barolo's' van het zuiden genoemd vanwege het hoge kwaliteit. Hiervoor heb je wel een goed wijnmaker nodig om de van nature hoge zuurgraad en tannine gehalte van de deze druif te temmen.
Eind oktober worden de druiven met de hand geplukt (wat de kwaliteit te goede komt). Vervolgens worden de druiven ontsteelt en in zijn geheel in de vergistingkuip gedaan om een optimale en zachte extractie van geuren, kleuren en smaken te krijgen.
Om de tannine* van de Aglianco druif te temmen wordt tijdens het vergisten van de Rocca een groot deel van de druivenpitten en later ook een deel van schillen uit de wijn gehaald. Dit om te voorkomen dat de wijn uiteindelijk hard en zuur gaat smaken.
Vervolgens rijpt 30% van de wijn 10 maanden op eikenhouten vaten om de smaken rijker en ronder over te laten komen. Deze slimme manier van wijnmaken levert uiteindelijk een wijn op die vol, rond en krachtig van smaak is.

*Tannine: looistoffen in rode wijn en in mindere mate witte wijn, afkomstig van de schillen, pitten en soms ook de steeltjes. Tannines smaken vaak wrang (plakt aan je tanden en wang), maar worden door rijping geleidelijk zachter.

De makers
Wat voor wijnen krijgt je als je als wijnmaker in heel Italië op zoek gaat naar de beste wijngaarden? Dat is wat Luca Pomaro en Alessandro Michelon van Orion wines doen. En met een simpel motto: we maken de best mogelijke wijn voor een eerlijke prijs. Met de tradities en het karakter van de wijnen in de regio in het achterhoofd, maken ze in heel Italië wijnen die bij wijnliefhebbers over de hele wereld in de smaak vallen.

Campania - Avelino & Iripinia
Binnen Campania onderscheiden de gebieden Avelino en Iripinia zich door hun relatief hoge ligging van 300 tot 500 meter. Dit zorgt voor een koeler klimaat in vergelijking met het Mediterrane klimaat in de rest van de streek. Daarnaast is grote verschil tussen nacht en dag temperatuur zeer positief van invloed op de smaak ontwikkeling van de druiven.
En levert de bodem ook een belangrijke bijdrage, deze is samengesteld uit een toplaag van vruchtbare vulkanische aarde daaronder een steenlaag van basalt en tufsteen. Deze bodem geeft de wijnen extra frisheid en mineraliteit. En last but not least de schat aan lokale druivenrassen zoals de witte Greco, Falanghina, Fiano en o.a. de blauwe Aglianco, en Piedirosso druiven.
Artikelnummer 905212
Soort Rode wijn
Land Italië
Gebied Campania
Wijnhuis Orion Wines
Smaaktype krachtig, complex
Druif 1 Aglianico
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2013
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...