Señorio de San Vicente 'San Vicente' Rioja

Señorio de San Vicente 'San Vicente' Rioja

Smaak omschrijving:
Dit is indrukwekkende Rioja in topvorm! Een wijn die uitblinkt in kracht, finesse, elegantie en balans. Met tegelijkertijd intensiteit, 'complexiteit' en een zeer lange (verfijnde) afdronk. Om te schenken bij uw mooiste vlees-, wild-, stoofgerechten en de beste kazen.
 
Señorio de San Vicente 'Una bodega, un vino, un viñedo y una variedad exclusiva'

Señorio de San Vicente bevindt zich in de plaats San Vicente de la Sonsierra in het hart van het Rioja (Alavesa) gebied. De bodega is eigendom van de familie Eguren die hier sinds 1870 wijngaarden bezit. De familie Eguren is een van meest vooraanstaande wijnmaak families in de Rioja. Naast het huis Sierra Cantabria brengt de familie verschillende wijnaard (terroir-) specifieke wijnen op de markt zoals Señorio de San Vicente, La Nieta en El Puntido.

Señorio de San Vicente werd in 1989 opgericht door Marcos & Miguel Eguren. Deze wijn wordt gerekend tot een van de allerbeste van de Rioja en hoorde begin jaren negentig bij eerste groep 'terroir' of wijngaard specifieke Rioja's. Nadat deze wijnen op markt verschenen sprak iedereen in Rioja en in de internationale wijnpers over deze Rioja wijnen 'nieuwe stijl'. De wijn wordt gemaakt in de oude familie bodega gevestigd in San Vicente. De stijl is fruitgedreven, geconcentreerd, verfijnd, met opvallende frisheid en elegantie. Dit komt door de kwaliteit van de wijngaard en het plantmateriaal:Relatief hoge ligging, lange rijpingstijd van de druiven, een ideale bodemsamenstelling, de speciale Tempranillo Peludo druiven en het zeer precieze wijnmaken.

Het verhaal van deze wijn begint in de vroege jaren 1980 toen Marcos & Miguel hun vader Guillermo vroegen om een selectie te maken van de beste wijnstokken uit de verschillende familie wijngaarden. De geslecteerde wijn stokken bleken allemaal van de Tempranillo 'Peludo'druif te zijn. Peludo is de' harige' Tempranillo die zijn naam dankt aan de kleine haartjes aan de onderkant van het blad.
Deze Tempranillo variant staat op nog maar een paar plaatsen aangeplant. In het gebied is het algemeen bekend dat 'Peludo' de mooiste wijnen oplevert. Want de opbrengst per wijnstok is lager, heeft kleine trossen en heeft langere tijd nodig om goed rijp te worden. Daarnaast wordt deze variant geroemd vanwege zijn fruitexpressie en verfijnde tannine.

Kosten nog moeite worden gespaard om een top wijn te maken. De wijngaard (La Conoca) wordt dan ook duurzaam en met veel oog voor detail onderhouden om de beste kwaliteit druiven te verkrijgen. De druiven worden met de hand geplukt, in de wijngaard en bodega streng geselecteerd, zodat alleen de allerbeste druiven worden gebruikt. Na zorgvuldige vinificatie (wijnmaken) rijpt de wijn vervolgens 18 maanden op nieuwe Franse eiken vaten (barrigue) aangevuld met een klein deel Amerikaanse barrigues.

Wijnmaken:
Druiven: 100% Tempranillo Peludo.
Houtgebruik: 19 maanden 90% nieuwe Franse- en 10% Amerikaanse eikenhouten vaten (barrigues). Soutirage iedere 4 maanden. Ongefilterd gebotteld.
Artikelnummer 954312
Soort Rode wijn
Land Spanje
Plaats Rioja
Wijnhuis Señorio de San Vicente
Smaaktype krachtig, complex met houtrijping
Vegan Nee
Druif 1 Tempranillo
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2016
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...