Soave 'Vigna Cengelle' Corte Mainente

Soave 'Vigna Cengelle' Corte Mainente

Meer wijnen & info van Corte Mainente

Smaak omschrijving:
De 'basis/instapwijn' van het domein. En wat voor een wijn! Droog, vol, fris - fruitge body (witte perzik, jasmijn, bloemenbloesem) en een lange, sappige afdronk. Een super lekkere aperitief wijn. Daarnaast veelzijdige begeleider van vis-, gevogelte-, schaaldiergerechten en zomerse salades.
 
Soave Canitina Mainente - Super Soave - "An up-and-coming young producer with cellars near central Soave". - Decanter mei 2017 -

Wijn en druiven hebben altijd een rol gespeeld in de familie geschiedenis van de familie Mainente. In 1939 kocht Virgilio Mainente het huidige wijnbedrijf met enkele wijngaarden. Ook voor die tijd was de familie al actief in de wijnbouw. Tot 1950 gebeurde dit samen met het verbouwen van graan en het houden vee. Een landbouw traditie die je tot eind jaren vijftig in heel Italië aantrof.

Vanaf medio jaren vijftig nam Ugo Mainente het stokje over en specialiseerde zich in wijn. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Marco & Davide Mainente. Marco is verantwoordelijk voor de 12 hectare wijngaarden en Davide voor het wijnmaken. Beide broers zijn, net als hun vader , afgestudeerd aan de universiteit van Conegliano en liepen stages in binnen- en buiteland om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Alle wijngaarden van de familie liggen rond het pittoreske stadje Soave. Hier vindt je de allerbeste wijngaarden van het hele Soave gebied.

Soave is een wijngebied dat ligt in het noordwesten van de Italiaanse provincie Veneto. Het gebied heeft een niet al te beste reputatie door de grote plas anonieme 'bulkwijnen' die er nog altijd wordt gemaakt. De laatste jaren is er echter een groep producenten opgestaan die bewijst dat er van de Garganega druif fantastische witte wijnen van top kwaliteit gemaakt kunnen worden.

Wijnmaken
De wijngaard waar de druiven voor deze wijn vandaan komen ligt aan de voet van de Cru (top) wijngaard 'Monte Tenda'. De Cengelle wijngaarden vallen hier nét buiten. De kwaliteit van de wijngaard en druiven is duidelijk terug te proeven in de Cengelle wijn.
Het sap van de druiven wordt vergist in roestvrijstalen vaten en rijpt tot aan het moment van botteling, nog enkele maanden op de 'fine lie'/fijne gistsporen om aan smaakdiepgang te winnen. Bovendien wordt er bij deze wijn 10 tot 20% Trebbiano di Soave meegeblend om de wijn extra fris- & fruitigheid te geven.

Pers

16,5 van de 20 punten Jancis Robinson.com.
"Chock-full of fine fruit. Racy and so refreshing and charming! Very good value". Jancis Robinson wordt algemeen beschouwd als een van 's werelds beste, meest deskundige en invloedrijke wijnschrijfsters.
Artikelnummer 856600
Soort Witte wijn
Land Italië
Gebied Veneto
Plaats Soave
Wijnhuis Corte Mainente
Smaaktype aromatisch, fris, droog
Vegan Nee
Druif 1 Garganega
Druif 2 Trebbiano di Soave
% Druif 1 90
% Druif 2 10
Houtgebruik Nee
Jaartal 2020
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...