Soave Spumante Corte Mainente

Soave Spumante Corte Mainente

Meer wijnen & info van Corte Mainente

Smaak omschrijving:
Fris en vol van smaak met verleidelijk zachte bubbel. Smaken die doen denken aan rijpe gele appel + subtiele hints van sinasappel en citroen zest. De afdronk is lang, fris vol en zacht. Super als aperitief, heerlijk bij diverse appetizers, borrelhapjes, salades, schaal en schelpdieren of Aziatische (groente) gerechten die niet te pittig zijn. Bijvoorbeeld Vietnamese springrolls of Thaise papaya salade.
 
Soave Canitina Mainente - Super Soave - "An up-and-coming young producer with cellars near central Soave". - Decanter mei 2017 -

Wijn en druiven hebben altijd een rol gespeeld in de familie geschiedenis van de familie Mainente. In 1939 kocht Virgilio Mainente het huidige wijnbedrijf met enkele wijngaarden. Ook voor die tijd was de familie al actief in de wijnbouw. Tot 1950 gebeurde dit samen met het verbouwen van graan en het houden vee. Een landbouw traditie die je tot eind jaren vijftig in heel Italië aantrof.

Vanaf medio jaren vijftig nam Ugo Mainente het stokje over en specialiseerde zich in wijn. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Marco & Davide Mainente. Marco is verantwoordelijk voor de 12 hectare wijngaarden en Davide voor het wijnmaken. Beide broers zijn, net als hun vader , afgestudeerd aan de universiteit van Conegliano en liepen stages in binnen- en buiteland om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Alle wijngaarden van de familie liggen rond het pittoreske stadje Soave. Hier vindt je de allerbeste wijngaarden van het hele Soave gebied.

Soave is een wijngebied dat ligt in het noordwesten van de Italiaanse provincie Veneto. Het gebied heeft een niet al te beste reputatie door de grote plas anonieme 'bulkwijnen' die er nog altijd wordt gemaakt. De laatste jaren is er echter een groep producenten opgestaan die bewijst dat er van de Garganega druif fantastische witte wijnen van top kwaliteit gemaakt kunnen worden.

Wijnmaken.
Voor deze wijn worden de beste trossen uit de wijngaarden op verschillende momenten geplukt, precies wanneer iedere tros zijn optimale rijpheid heeft bereikt. Deze druiven worden vervolgens korte tijd te drogen gelegd (1 week). De vergisting wordt opgestart in roestvrijstalen vaten en halverwege de vergisting wordt de helft van de wijn overgeheveld in betonen vaten en het andere deel in eerder gebruiktes eikenhouten vaten (barriques). Nadat de wijnen 12 maanden hebben gerijpt worden beide wijnen weer geblend en vervolgens gebotteld.
Deze manier van wijnmaken doet een beroep op het 'fingerspitzen gefuhl' van Davide Mainente. En dat is terug te proeven in deze wijn want deze wijn is tegelijkertijd: fris, mineraal, heeft een fantastisch rijp fruit karakter, een zeer subtiele hint vanille en en is heerlijk fris -zacht en rond van smaak.

Pers
Dat we een zeer fraai Soave huis gevonden bleken te hebben werd nog eens onderstreept in de het mei nummer van het gerenommeerde Engelse wijnmagazine Decanter.
In de rubriek 'Expert's Choice Soave kreeg de 'Tovo al Pigno' Soave Classico een speciale aanbeveling en werd Corte Mainente omschreven als: "An up-and-coming young producer with cellars near central Soave".
Artikelnummer 656600
Soort Mousserend
Land Italië
Gebied Veneto
Plaats Soave
Wijnhuis Corte Mainente
Smaaktype aromatisch, fris, droog
Druif 1 Garganega
Druif 2 Trebbiano di Soave
% Druif 1 85
% Druif 2 15
Houtgebruik Nee
Jaartal 2016
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...