Rioja Sonsierra Crianza Vendimia Seleccionada

Rioja Sonsierra Crianza Vendimia Seleccionada

Meer wijnen & info van Bodegas Sonsierra

Smaak omschrijving:
Rioja Sonsierra Crianza Vendimia Seleccionada
 
Bodegas Sonsierra, Rioja’s beste coöperatie
We zijn altijd op zoek naar nieuwe, interessante, goede wijnen. Tijdens het lezen van Tim Atkin’s MW ‘Rioja report 2021’ viel ons oog Bodegas Sonsierra. Voor de tweede maal verkoos Tim Atkin MW Bodegas Sonsierra als allerbeste coöperatie van de hele Rioja streek! Hier wilden we meer van weten en de wijnen proeven. Tijdens de selectie proeverij werd ons proefteam erg enthousiast over de hoge kwaliteit van de wijnen.

De Sonsierra wijngaarden liggen in het meest noordelijke deel van de Rioja, de Rioja Alta om precies te zijn. Onderdeel van de Rioja Alta is het sub-gebied Alavesa. Deze wijngaarden liggen aan de voet van het Sierra Cantabria gebergte, middenin het nationaal park San Vicente de la Sonsierra. Rioja kenners rekenen Alavesa tot het allerbeste stuk van de Rioja streek. Nergens zijn de natuurlijke omstandigheden, voor Rioja’s belangrijkste blauwe druivenras Tempranillo, beter dan hier. Naast wijnen van de Tempranillo druif maakt wijnmaker Rafa Usoz Lopez witte wijnen van de Tempranillo blanco en Viura druif.

Wijnmaker Rafa Usoz Lopez is gezegend met een enorme diversiteit aan wijngaarden. Hij laat in iedere wijn de identiteit van Alavesa en zijn wijngaarden terugkomen. De 220 leden van de coöperatie bezitten in totaal 570 hectare wijngaarden verspreid over 1.500! verschillende wijngaarden variërend van 400 tot 750 meter. Uniek is dat Bodegas Sonsierra onder de nieuwe classificatie ‘Viñedos Singulares’ (één wijngaard) beschikt over negen van deze ‘Viñedos Singulares’ wijngaarden, meer dan welke Rioja bodega dan ook. Voor dit project werd er in 2019/2020 een geheel nieuwe ‘state of the art’ / wijnmakerij gebouwd.

Wijngaard en wijnmaken
De Tempranillo druiven voor deze wijn zijn afkomstig van gemiddeld 30 jaar oude wijnstokken. Nadat de druiven zijn ontsteeld en lichtjes gekneusd worden de druiven en het sap eerst 48 uur koud ingeweekt zodat kleur en aromastoffen makkelijker in de wijn vrijkomen. Het vergistingsproces (alcoholische fermentatie en post fermentatie maceratie) neemt in totaal 10 dagen in beslag. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden in 70% nieuwe vaten van Amerikaans eiken en 30% rijpt op Franse eikenhouten vaten die voor het tweede jaar worden gebruikt. Na botteling rust de wijn nog 1 jaar op fles in de bodega voordat deze op de markt wordt gebracht.

Pers
Coöperatie van het jaar 2019 & 2021. Rioja Report Tim Atkin MW.
Tim Atkin is een invloedrijke Engelse wijnschrijver en Master of Wine, die ieder jaar een invloedrijk verslag schrijft over de Rioja streek. Hier wordt door wijnmakers en bodega’s in de Rioja altijd met spanning naar uitgekeken.
Artikelnummer 967701
Soort Rode wijn
Land Spanje
Plaats Rioja Alavesa
Wijnhuis Bodegas Sonsierra
Smaaktype krachtig, complex met houtrijping
Vegan Nee
Druif 1 Tempranillo
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2019
Inhoud 0,75
Flessen per doos 6
Kelderrestant Nee
Loading...