Teso la Monja 'Romanico' Toro

Teso la Monja 'Romanico' Toro

Meer wijnen & info van Bodegas Teso La Monja

Smaak omschrijving:
Een volle, krachtige, toegankelijke Spaanse wijn. Vol lekker rijp, donker fruit, kruidigheid en subtiele hints vanille en tabak door de rijping op eikenhouten vaten. Met een lange, aangenaam krachtige afdronk. Om te schenken bij vlees-, wildgerechten, stoofschotels en extra belegen of oude kazen.
 
"It represents superb value and it tastes like a wine that costs $50" Robert Parker.

Naast Sierra de Cantabria in Rioja bezit de familie in het wijngebied Toro bodega Tesa la Monja. De Egurens zijn geen onbekenden in dit gebied, na eerst bodega Numantha - Termes te hebben opgezet werd deze een paar jaar later voor veel geld gekocht door LVMH, makers van o.a. Moët & Chandon Champagne.

De familie werd snel daarna stapelverliefd op de wijngaarden van Tesa La Monja die vol staan met oude Tinto del Toro wijnstokken, de lokale naam voor de Tempranillo druif. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 45 tot meer dan 100 jaar. Het grootste deel van de wijngaarden zijn, in dit warme gebied, op het noorden en oosten gelegen. Deze ligging is gunstig voor de rijping van de druiven, wat voor elegante, frisse en minerale Toro wijnen zorgt.

Wat maakt de wijnen van Tessa La Monja zo goed?
Er zijn verschillende factoren die hier aan bij dragen.
- Wijngaarden op enkele van de allerbeste locaties/ terroirs van de Toro streek.

- De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog en daarnaast is er zeer veel aandacht voor het onderhouden van de wijngaarden. De beste wijnen worden gemaakt van de beste druiven.

- Voortdurend selecteren om de beste en hoogste kwaliteit te verkrijgen: In de wijngaard, tijdens het plukken en binnenkomst van de druiven op de bodega, selectie en kwalificatie (crianza, reserva etc.) van de wijnen na vinificatie en verdere rijping.

- Zeer hygiënisch/ schoon werken in de wijnkelder. Dit betekent: Super schone vloeren; rijpingsvaten, vergistingstanks en voortdurend schoonmaken en poetsen.

-Wijnmaken/ vinificatie per wijngaard. Van de meest bijzondere wijngaarden worden de druiven in gescheiden tanks gevinifieerd. Dit wordt gedaan om het karakter van de wijngaard zo goed mogelijk in de wijn te vangen.

Romanico
Druiven: 100% Tinta de Toro (Tempranillo)
Wijngaard: Valdbuey and La Jara in Valdefinjas & Toro- Zamora, 750 - 850m.
Rijping: 6 maanden in '2e ronde / second fill' Franse eikenhouten vaten.

Pers
91 van de 100 punten, Robert Parker Wine Advocate, november 2015.
"The 2013 Romanico, 100% Tinta de Toro, was aged six months in 100% new French oak and is exceptional. A wine of considerable intensity, inky purple color, loads of crème de cassis, blackberry, licorice and camphor, the wine is full-bodied, luscious, with low acidity and silky tannin. The high extract and richness suggests this wine can drink well young, or be cellared for another 10-12 years".

Robert Parker Wine Advocate over Tesa la Monja
"Teso la Monja is a rather large winery and vineyard space in Toro (321 acres of primarily north-facing vineyards) planted in sandy soils with gravel and underlying clay. The vineyards are old, dating from 1880-1940. The two wines I tasted that qualified as values are both outstanding". Robert Parker is een van 's werelds meest invloedrijke wijnschrijvers.
Artikelnummer 954310
Soort Rode wijn
Land Spanje
Gebied Toro
Wijnhuis Bodegas Teso La Monja
Smaaktype krachtig, complex met houtrijping
Vegan Nee
Druif 1 Tinta de Toro
% Druif 1 100
Houtgebruik Ja
Jaartal 2014
Inhoud 0,75
Flessen per doos 12
Kelderrestant Ja
Loading...