To Bio or not to Bio?

Steeds meer mensen kiezen bewust biologisch en willen weten waar hun eten en drinken vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Onderstaand een toelichting over biologische wijnbouw en de verschillende stromingen binnen de biologische wijnbouw. En we leggen uit wat natuur-, orange/oranje- en vegan wijnen zijn. 

BIOLOGISCHE WIJNEN 

Een wijn die als ‘biologische wijn’ wordt verkocht moet zijn gemaakt van druiven die zijn geteeld volgens biologisch gecertificeerde methoden (wijnbouw). In de praktijk betekent o.a. dat dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Daarnaast zijn er aanvullende bepalingen over de wijze waarop de wijn gemaakt mag worden (vinificatie). Deze hebben betrekking op het gebruik van sulfiet (lagere maximale dosis), klaringsmiddelen, stabilisatie en filtratietechnieken. Sinds 2012 zijn deze bepalingen door de EU vastgelegd. Wanneer een wijnboer zich aan deze bepalingen houdt en zich hiervoor laat certificeren, dan mag hij zijn wijnen als officieel biologische wijn verkopen. Deze wijnen zijn te herkennen aan het EU ‘biologisch logo’. Als leverancier van biologische wijnen zijn wij officieel Skal bio gecertificeerd.

BIOLOGISCHE DYNAMISCHE WIJNBOUW 

Dit is een stroming binnen de biologische wijnbouw die gebaseerd is op de antroposofische filosofie van Rudolf Steiner. De wijngaard wordt beschouwd als organisme en onderdeel van de natuurlijke kringloop. Bij het uitvoeren van werkzaamheden in de wijnkelder en wijngaard wordt er rekening gehouden met kosmische ritmes. Bij de werkzaamheden in de wijngaard spelen preparaten op basis van kruiden en mineralen een belangrijke rol. Deze worden, rekening houdend met kosmische ritmes, sterk verdund in de wijngaard toegepast, met het idee om de natuurlijk weerstand van de wijnstok te verhogen en het bodemleven te stimuleren. Bij de productie van biologisch-dynamische wijnen vermijdt men het gebruik van gecultiveerde gisten in de kelder zo veel mogelijk en ook het gebruik van toegevoegd sulfiet wordt tot een minimum beperkt. Een wijnboer kan zich ‘biodynamisch laten certificeren’ door Demeter of Biodyvin. Niet iedere boer kiest hier echter voor wegens hoge kosten en administratieve last.

NATUURWIJN / VIN NATUREL

Omdat er geen wettelijke definitie bestaat, wordt er nogal verschillende gedacht over wat een natuurwijn/ vin naturel nu precies is of moet zijn. De opvatting en filosofie van de wijnboer zelf speelt hierin een belangrijke rol. Kort gezegd komt het erop neer dat de wijn zo ‘natuurlijk’ mogelijk van karakter is: Vergist druivensap waarbij tijdens het wijnmaakproces niet of minimaal in het wijnmaakproces wordt ingegrepen. Deze stijl van wijnmaken brengt risico’s met zich mee, het risico op afwijkingen in de wijn is in sterkere mate aanwezig (azijnzuur, nagellak remover, paardenstal). Dit heeft enerzijds te maken met het vakmanschap van de wijnmaker/ster en anderzijds met het niet of nauwelijks toevoegen van sulfiet als anti oxidant en microbiologische stabilisator. Wij zien deze categorie wijnen als de ultieme meesterproef voor wijnmakers. Hoe beter de druiven én het vakmanschap van de man of vrouw in de kelder hoe beter en lekkerder de (natuur) wijn! 

– Natuurwijn in ons assortiment: Klik hier 

ORANGE WIJNE / ORANJE WIJNEN

Orange wijn is een type wijn waarbij de de naam verwijst naar de oranje/koperkleurige/diep donkergele en in sommige gevallen bruine kleur van de wijn. Orange wijnen worden gemaakt van witte druiven waarbij de schillen en pitten mee gisten met het druivensap. In de schillen zit kleurpigment dat oplost in de wijn waardoor de wijn zijn oranje kleur krijgt. Wijnmakers die deze wijnstijl maken vindt je vooral in hoek van Vin Nature en bio- (dynamische) wijnmakers. 

– Orange wijn in ons assortiment: Klik hier 

VEGAN WIJNEN

Voordat een wijn wordt gebotteld, wordt deze in vrijwel alle gevallen geklaard. Dit klaren betekent dat de wijn helder wordt gemaakt. Een niet geklaarde wijn is troebel door de gistresten (lie), en o.a. superkleine schil resten die nog in de wijn rondzweven. Hiervoor wordt aan de wijn een klaringsmiddel toegevoegd die deze deeltjes uit de wijn verwijdert en ervoor zorgt dat deze helder wordt en blijft. In het verleden gebeurde dit vaak met klaringsmiddelen van dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld vislijm en producten op basis dierlijke eiwitten. Tegenwoordig zijn hier plantaardige alternatieven voor verkrijgbaar. Wanneer deze plantaardige middelen worden gebruikt mag de wijn als vegan worden verkocht. Je herkent ze aan de vermelding ‘Vegan’ of Vegan friendly’.

– Vegan wijnen in ons assortiment: Klik hier 


 BEZORGEN TIJDENS DE KERST
EN JAARWISSELING

Houdt rondom kerst en de jaarwisseling rekening met afwijkende bezorgdagen

Klik hier voor uitgebreide info