Wijn selectie
Wat zijn onze uitgangspunten als we wijnen selecteren?
Jaarlijks ontvangen wij honderden proefflessen die we allemaal proeven en beoordelen. We proeven omdat we op zoek zijn naar nieuwe wijnen, om te kijken wat de laatste ontwikkelingen zijn en om te vergelijken met ons bestaande assortiment. Daarbij zijn we altijd op zoek naar het beste. Alle wijnen worden blind geproefd door een team van vijf mensen, ieder zijn voorkeur en mening telt mee, om een zo evenwichtig mogelijk beeld van een wijn te krijgen.
Blind proeven houdt in dat we van te voren alleen weten om welk land, regio en eventuele druivenrassen het gaat. Op deze wijze worden we niet beïnvloed door uitmonstering van de fles en/of de reputatie van het wijnhuis. Onderstaand onze zes selectie criteria die wij hanteren voordat we besluiten om een wijn in ons assortiment op te nemen. Door met deze uitgangspunten te werken kunnen wij u een spannend, breed en dynamisch assortiment wijnen aanbieden.
Gastronomische inzetbaarheid
Tijdens onze wijnselectie en onze wijn (spijs) adviezen houden wij rekening met het smaakprofiel van de wijn en het gerecht om tot het beste wijnadvies te komen. Daarnaast houden wij uiteraard rekening met uw wensen zoals: Doel, ambiance, budget, gelegenheid (borrel, diner etc.) en uw eigen voorkeuren. Uitgangspunt van deze gastronomische benadering is dat de wijn en het gerecht hun eigen identiteit en karakter behouden, elkaar harmonieus ondersteunen en idealiter elkaar aanvullen en versterken.
Balans
Hierbij stellen we ons de vraag klopt de wijn? Is de wijn met vakmanschap gemaakt? Zijn alle basis elementen in balans? We letten hierbij op: alcohol, zuren, tannine, fruit expressie, body, duur van de afdronk, eventueel houtgebruik, wel of geen ‘fouten’.
Drinkbaarheid
Dit punt lijkt voor de hand liggend maar geloof ons, we krijgen wijnen opgestuurd waarbij drinkbaarheid wel het allerlaatste punt lijkt te zijn geweest waar de wijnmaker aan heeft gedacht. We stellen ons de simpele vraag? Willen we een tweede glas van deze wijn? Drinken we dit met plezier? Het maakt niet uit of het nu gaat om wijnen uit de huiswijn categorie of dure ‘prestige’ wijnen die door wijnjournalisten de hemel in worden geprezen.
Expressie en persoonlijkheid
Klinkt hoogdravend maar is het niet. Een wijn moet smaken naar de druif/ druiven waar hij van gemaakt is én naar de plaats van herkomst. Tegelijkertijd willen we de signatuur van het huis of de wijnmaker kunnen proeven. Dit is een delicate balans want heeft een wijn teveel ego dan zijn het druivenras en de plaats van herkomst niet meer te proeven.
De menselijke factor in wijn is van grote invloed. Wanneer je twee wijnmakers dezelfde druiven van dezelfde wijngaard geeft, worden er twee verschillende wijnen gemaakt. Bij de beste wijnmakers herken je de signatuur van de wijnmaker, terwijl tegelijkertijd het karakter van de druif/druiven en de wijngaard/ het terroir (op gebalanceerde wijze) wordt versterkt.
To bio or not to bio?
Wij zien het als toegevoegde waarde wanneer de wijn van biologisch geteelde druiven is geproduceerd. Niet al onze wijndomeinen, die biologisch werken, zijn gecertificeerd. Maar ook bij deze domeinen is de werkwijze zorgvuldig, weloverwogen en met maar een doel: het op duurzame wijze verkrijgen van de hoogste kwaliteit druiven om de beste wijnen mee te maken. Meer info over biologische wijnen? Klik hier
Prijs – kwaliteit
Is deze wijn zijn prijs waard? Willen we dit betalen voor deze wijn? Als we deze twee vragen positief beantwoorden en de wijn voldoet daarnaast aan onze overige criteria, pas dan nemen we een wijn op in ons assortiment.