Bodegas Valdaya, Ribera del Duero

“One of Ribera del Duero’s most exciting producers’. Tim Atkin MW Ribera del Duero Special Report 2022.

Valdaya is een bodega die de Spaanse Ribera del Duero streek stormenderhand heeft verovert. De wijnen hebben erkenning gekregen van critici, waaronder Tim Atkin MW, Robert Parker en James Suckling.

Het zijn Marta Ramas en Miguel Fisac die de wijnen maken. Hun studie bracht hen van de Universiteit van Bordeaux naar stages in Saint-Emilion, Bordeaux, de Napa-vallei, Californië en Stellenbosch, Zuid-Afrika, voordat ze terugkeerden naar hun geboorteland Spanje. Het geheim is de focus op kwaliteit boven kwantiteit. Micro-fermentaties van negen individuele percelen Tempranillo van oude wijnstokken resulteren in kleine hoeveelheden wijnen van wereldklasse.

De 14 hectare wijngaarden, verspreid over verschillende locaties, zijn tussen de 50 en 90 jaar oud en bevinden zich meer dan 850 meter boven de zeespiegel. Ze worden op basis van biologische principes bewerkt en de druiven worden handmatig geoogst. Elk van de drie wijnen komt uit een ander bodemtype: kalksteen voor vlaggenschip ‘Mirum’, zand voor de wijn ‘Valdaya’ en klei bodem voor de ‘Valiente’.
Elke wijngaard wordt afzonderlijk gevinifieerd . “We proberen tijdens de vinificatie zo weinig mogelijk in te grijpen”. “Het gaat ons om het karakter van het oogstjaar, de wijngaard en de bodemtypen zo puur mogelijk tot uitdrukking in de wijn te brengen”.

De jaargang van 2020 de vlaggenschip wijn, Mirum werd in Tim Atkin’s Ribera del Duero Report gekozen tot allerbeste rode wijn van het gebied!