Grand Tokaj, Tokaji, Hongarije

Grand Tokaji is een serieuze wijnproducent gelegen in de regio Tokaji die voorheen Tokaj-Hegyalja (letterlijk vertaald Tokaji Heuvels) werd genoemd. Grand Tokaji is ooit een staatsbedrijf geweest, maar behoort nu tot één van de meest toonaangevende wijnmakers van de gehele regio. Sinds 2021 is het bedrijf in handen van de Tokaj-Hegyalja University Foundation en verleent het naast de productie van de eigen wijnen ook advies aan andere wijnboeren in de regio.

Tokaji is één van de oudste wijnregio’s van Europa en staat al eeuwenlang bekend om zijn hoge kwaliteit dessertwijnen. Het is een rijk en heuvelachtig gebied dat zich kenmerkt door de donkere vulkanische bodems en oude bouwwerken. Dit heeft er mede voor gezorgd dat deze wijnregio op de UNESCO-werelderfgoed lijst staat.
Het is een gebied met een rijke historie die hoogte- en dieptepunten kent. Het was een gebied dat een onmetelijke rijkdom en beroemdheid genoot in de 19e eeuw, de populariteit van de wijnen was enorm. Na de eerste wereldoorlog en de daarop volgende depressies zakte dit in en werd het steeds lastiger om weer omhoog te kruipen. Maar het grootste verval (voor eigenlijk alle Oost-Europese wijnregio’s) kwam door de opkomst van de Sovjet-Unie. Kwaliteit was niet langer van het grootste belang en de beloning niet motiverend. Enkel onder druk van de hoogwaardigheidsbekleders werden er nog goede wijnen gemaakt, maar deze zouden allemaal achter het ijzeren gordijn blijven. Pas na de val van de muur en de Sovjet-Unie kwam er een nieuwe impuls doordat de export weer langzaam op gang kwam. De concurrentie groeide ook, vandaar dat veel van de familiebedrijven zichzelf hernoemden naar namen zoals dus: Grand Tokaji of Royal Tokaji en dergelijke.

Aszú werkte aan een comeback. Vooral door de kwaliteit die nog altijd extreem hoog is en het bijzondere klimaat die dit mogelijk maakt.
De basis voor deze wijn ligt bij de hoge ligging van de wijngaarden in een gebied met veel water, een gematigd klimaat en de vulkanische bodems. Dit zorgt ervoor dat er op natuurlijke wijze Botrytis kan voorkomen in de wijngaarden en er aangetaste zoete krentjes geoogst kunnen worden die zorgen voor edelzoete wijnen.