Murganheira, Varosa vallei, Portugal

Murganheira is opgericht in 1947 en uitgegroeid tot een van Portugal’s beste wijnhuizen voor mousserende wijnen. Gevestigd in het wijngebied Távora-Varosa. Dit wijngebied ligt in het midden van Portugal zuidelijk van het wereldberoemde Douro gebied, waar de Port wijnen vandaan komen. Het bedrijf bezit 30 hectare eigen wijngaarden in de Varosa vallei (Douro Sul) en koopt druiven van ongeveer 100 wijnboeren in de regio.

Voor het maken van de wijnen worden de beste Portugese en internationale druivenrassen gebruikt, zoals de ‘locals’ Malvasia Fina, Gouveio Real, Cerceal en de ‘buitenlanders’ Chardonnay, Gewürztraminer en Pinot Noir. Druiven worden handmatig geoogst en streng geselecteerd, voordat ze de kelder in mogen. De Murganheira mousserende wijnen rusten tenminste 3 jaar in de kelders, om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen, voordat ze op de markt worden gebracht.

Naast mousserende wijnen maakt Murghanheira ook uitstekende rode- en rosé wijnen, waarvan wij direct twee (rosé en rood) in ons assortiment hebben opgenomen.