Château Oumsiyat, Bekaa Vallei, Libanon

De familie Bou Sleiman, waarvan huidig eigenaar Joseph de 4e generatie vertegenwoordigd, heeft er alles aan gedaan de hedendaagse kennis in huis te halen en tegelijk tradities te respecteren. Passie en erfdom van vader op zoon is de lijfspreuk sinds 1950.

Joseph Bou Sleiman bezit maar liefst 187 hectare aan wijngaarden op diverse locaties in de Bekaa vallei. Deze vallei is Libanons grootste en bekendste wijngebied. De wijngaarden liggen verspreid op verschillende locaties in de Vallei. De variatie in ligging, locatie van de wijngaarden en de grote variatie in aangeplante druivensoorten (o.a. Cabernet Sauvignon, Sierra, Carignan, Tempranillo, Ugni Blanc, Chardonnay, Clairette) zorgt voor een optimale terroir expressie in de wijnen. De recent gebouwde wijnmakerij is uitgerust met de modernste wijnmaak apparatuur om de druiven zo optimaal mogelijk te kunnen verwerken.

De beste Libanese wijnen komen uit de Bekaa-vallei, de hellingen van deze vallei vormen ideale klimatologische condities voor de teelt van witte en blauwe druiven. Er zijn ongeveer 300 zonnedagen, terwijl het in de nacht goed afkoelt, er valt genoeg neerslag en druivenstokken kunnen tot 1000 meter hoogte geplant worden .De bodem bestaat vooral uit kalk, de bodemgesteldheid maakt het mogelijk om elegante wijnen te maken. Tijdens de bloei- en rijpingsperiode van de druif is het erg droog, hierdoor komen er haast geen ziekten voor dus zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Dit komt uiteraard ten goede aan de kwaliteit van de wijn. De stijl van de Oumsiyat wijnen is, in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten vanwege het hete Mediterrane klimaat, fris en elegant.

In veel Libanese wijnen en ook die van Oumsiyat proef je een duidelijke Franse (elegant – frisse) invloed. Historisch is er sterke band tussen Libanon en Frankrijk. Veel Libanese wijnmakers zijn in Frankrijk naar school geweest en er zijn veel Franse wijnmakers als wijnmaak consultants actief in Libanon.

Foto: Cynthia en Joseph Bou Sleiman, eigenaren van Cht. Oumsiyat