Giovanni Rosso, Etna, Sicilië

Giovanni Rosso is een klein familiebedrijf in Barolo. De familie Rosso verbouwt al sinds de jaren 1890 druiven in Serralunga d’Alba, maar begon pas eind jaren negentig met het bottelen van wijn. Giovanni’s zoon Davide nam begin jaren 2000 het wijnmaken over, na periodes bij Grivot en Dennis Mortet in de Bourgogne.

De familie Rosso besloot in 2016 een nieuwe uitdaging aan te gaan in de wijngaarden rond de vulkaan Etna op het eiland Sicilië. Een parallel project dat niet bedoeld is om zich te verzetten tegen de productie van Barolo-wijnen, maar integendeel bedoeld is om te herbevestigen en te versterken wat altijd een roeping geweest: wijnen maken die de perfecte kopie zijn van hun terroir.

Het gebied ligt in Solicchiata di Castiglione di Sicilia, op de noordoostelijke helling van de vulkaan, op 750 meter hoogte: hier, in een uniek microklimaat, heeft Giovanni Rosso een wijngaard van veertien hectare gekocht, voorlopig slechts gedeeltelijk beplant met Carricante en Nerello Mascarese druiven, afgewisseld met kleine hoeveelheden andere lokale druivenrassen.

Ook hier zijn de wijnmaak methodes klassiek, alles is erop gericht om het unieke terroir karakter subtiel, elegant en verfijnd, in de wijnen tot uitdrukking te laten komen.